Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Do 200 rokov sa hladina oceánov zdvihne o meter, varuje NASA
Zdielať na

Do 200 rokov sa hladina oceánov zdvihne o meter, varuje NASA

WASHINGTON / Podľa amerických vedcov je nevyhnutné, že za sto až dvesto rokov sa hladina oceánov zdvihne najmenej o meter, čo tvrdo zasiahne veľké mestá na pobreží ako Tokio či Singapur. Uviedol to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír, ktorého tím v posledných rokoch sleduje morské hladiny.

Ľadovce Grónska a Antarktídy sa roztápajú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. "Vzhľadom na súčasné poznatky o rozširovaní oceánov v dôsledku globálneho otepľovania a o roztápaní ľadovcov je prakticky isté, že zažijeme zvýšenie hladiny morí najmenej o meter, pravdepodobne viac," uviedol v stredu na webe NASA šéf výskumného tímy Steve Nerem.

Nevie, kedy

Pripustil, že sa ale nevie, kedy sa tak stane. Vedci odhadujú, že za sto či viac rokov. Od začiatku ich merania v roku 1992 sa hladiny oceánov zdvihli na rôznych miestach o 7,6 centimetra až 23 centimetrov.

Tento jav sa teraz zrýchľuje a najskôr sa bude ďalej zrýchľovať. Predpovede hovoria o tom, že do konca tohto storočia hladiny stúpnu o 30 až 90 centimetrov.

Zvýšenie o meter

Zvýšenie hladín morí a oceánov o zhruba meter bude ohrozovať oblasti, v ktorých teraz žije viac ako 150 miliónov ľudí, predovšetkým v Ázii. Niektoré tichomorské ostrovy by mohli úplne zaniknúť, vážne postihnuté by boli veľké mestá ako Dháka Singapur či Tokio.

Tiež v Spojených štátoch zvýšenie hladiny zmení podobu pobrežia, predovšetkým v štátoch ako Florida. Už teraz veľké prílivy zaplavujú niektoré ulice Miami, čo sa v minulosti nedialo, upozornil Michael Freilich z washingtonského sídla NASA.

Planéta sa otepľuje, a tak sa ľadovce topia čoraz rýchlejšie. "Nehovoríme o nejakom futuristickom scenári. Údaje zaznamenané v posledných rokoch ma osobne veľmi znepokojujú," upozornil špecialista NASA na ľadovce Tom Wagner.

Podľa NASA stúpne hladina, pozrite si reportáž:

Súvisiace články