Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Rok 2014 bol najteplejší v histórii. Globálne otepľovanie dobieha Európu
Zdielať na

Rok 2014 bol najteplejší v histórii. Globálne otepľovanie dobieha Európu

BRATISLAVA / Rok 2014 bol pre Európu najteplejším rokom za posledných päťsto rokov. Vyplýva to z analýzy teplotných záznamov a pomocných výskumov, ktorým sa venoval tím vedcov z Veľkej Británie, Holandska a Austrálie. Tí zároveň tvrdia, že významnú úlohu v tom zohralo globálne otepľovanie.

Minulý rok bol teplejší ako dlhodobý priemer a zároveň vôbec najteplejším od začiatku pravidelných a profesionálnych meteorologických meraní v roku 1880.

Vedci v tejto súvislosti skúmali úlohu globálneho otepľovania, za ktoré môže najmä spaľovanie fosílnych palív. Do atmosféry sa tak dostávajú skleníkové plyny na čele s oxidom uhličitým. 

Klimatická centrála spolupracovala s vedcami z Kráľovského meteorologického inštitútu v Holandsku, z univerzity v Oxforde či z univerzity v Melbourne a austrálskej národnej univerzity.

Vedci vykonali nezávislé posúdenie s použitím rôznych prístupov zahŕňajúcich štatistické analýzy historických teplotných záznamov, ale aj výsledkov tisícov simulácií klimatických modelov.

Zistili, že pravdepodobnosť, že teploty v Európe dosiahnú rekord, je vyššia o 35 až 80 krát práve z dôvodu vplyvu človeka na klímu.

Globálne otepľovanie tak robí z teplého roku ešte teplejší. Fakty ich teóriu potvrdzujú. Deväť z desiatich najteplejších rokov totiž nastali od roku 2000. Rok 2014 tak, čo sa výšky teploty týka, prekonal roky 2005 a 2010. 

Teplé zimy

Vďaka pomocným záznamom a letokruhom sa vedcom podarilo zistiť, že minuloročná zima bola teplejšia ako ktorákoľvek za posledných päťsto rokov.

Zimný rekord padol naposledy v roku 1956.

Výskumy vedcov ukázali, že začiatkom 20. storočia, bola pravdepodobnosť tak teplej zimy, akou bola tá v roku 2014, len jedna k 10 tisícom. To bolo ešte predtým, ako hralo globálne otepľovanie takú významnú úlohu.

Minulý rok dosiahli rekordne vysokú teplotu vzduchu aj oceány, keď ich teplota bola 0, 57 stupňa nad dlhodobým priemerom.

Rok 2014 bol najteplejší nielen v Európe, ale  aj na Slovensku. Priemerná ročná teplota vzduchu u nás totiž prvýkrát dosiahla v histórii pozorovaní 10 stupňov Celzia.

Pozrite si animáciu, ktorá ukazuje zmeny teploty Zeme od roku 1880 do 2014: