Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Európou sa šíri silný alergén. Môže za to globálne otepľovanie
Zdielať na

Európou sa šíri silný alergén. Môže za to globálne otepľovanie

BRATISLAVA / Zmena klímy a globálne otepľovanie skomplikuje život aj alergikom. Podľa novej štúdie sa v Európe významne rozšíri rastlina ambrózia palinolistá, ktorej peľ pôsobí ako silný alergén.

Prítomnosť peľov ambrózie sa v Európe štvornásobne zvýši. Dôvodom sú vyššie teploty, ktoré umožnia rastline viac sa zakoreniť, ale aj oxid uhličitý, vďaka ktorému budú rýchlejšie rásť.

Tvrdia to vedci v štúdii, ktorú zverejnil časopis Nature Climate Change. Dopĺňajú ale, že k tomu prispejú aj faktory zmeny klímy, ktoré s činnosťou človeka nesúvisia.

Ambózie do Európy importovali z Ameriky v 19. storočí. Zatiaľ sa na našom kontinente úplne neusadili. V niektorých častiach Francúzska, Nemecka či Veľkej Británie o tomto alergéne ani nechyrujú. Podľa spoluautora štúdie Roberta Vautarda, ale do roku 2050 budú.

Postupné rozširovanie

"Vyššie teploty a vyššia koncentrácia oxidu uhličitého umožňujú ambrózii, aby sa rozširoval ďalej na sever," hovorí odborník na invazívne druhy z Centra pre ekológiu a hydrológiu v Edinburghu Daniel Chapman. "Môžeme tak očakávať nárast alergikov," dodáva.

Výskumníci využili počítačové simulácie s rôznymi scenármi znečistenia ovzdušia oxidom uhličitým na najbližších 35 rokov.

Došli k záveru, že ak svete neurobí významnú zmenu v súvislosti s emisiami z uhlia, ropy a zemného plynu, predpokladaný nárast peľov bude 100 až 1100 percentný, s bežným priemerom okolo 300 percent. 

Môže za to klíma

Tieto výsledky potvrdzujú predchádzajúce štúdie, podľa ktorých sa v niektorých lokalitách Severnej Ameriky predĺžila peľová sezóna až o tri týždne. Dôvodom sú práve klimatické zmeny.

Odborníci tvrdia, že sa z alergie dokáže úplne vyliečiť aj dospelý človek. Ako? Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články