Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Aeromobil v Londýne. Tvorcovia ho ukázali pred slovenskou ambasádou
Zdielať na

Aeromobil v Londýne. Tvorcovia ho ukázali pred slovenskou ambasádou

BRATISLAVA / Ešte pred pár rokmi sa nám zdalo byť utópiou auto, ktoré by dokázalo aj lietať. Dnes sa už zdá, že je to možné. A nie len to. Otcovia reálneho aeromobilu pochádzajú zo Slovenska. Ponuky na podporu ich zaujímavého vozidla im prichádzajú z celého sveta. Pochválili sa s ním v Anglicku.

Tvorcovia aeromobil ukázali pred slovenskou ambasádou v Londýne. Obrovské nádeje do neho vkladá aj prezident Andrej Kiska.

Juraj Vaculík a Štefan Klein sú príkladom toho, že aj na Slovensku je možné začať v garáži a prepracovať sa na najvyššie miesta.

"Okrem toho, že kreujeme ten tím z veľmi talentovaných Slovenských ľudí, máme v tom tíme prvých globálnych expertov z Veľkej Británie, ktorí sa teraz rozhodli prísť na Slovensko a pomôžu nám rozbehnúť projektm," tvrdí spolutvorca aoermobilu Juraj Vaculík.

Nedávno mal aeromobil a jeho dizajnér Štefanm Klein nehodu, v Anglicku už bol v plnej kráse. Pozrel si ho aj posledný žijúci pilot, ktorý bojoval v 2. svetovej vojne v Royal Air Force. Vtedy by zrejme neveril, že aj Slovensko raz bude hýbať svetom.

"Slovensko je dnes veľmocou vo výrobe malých lietadiel. Máme 5 firiem, ktoré vyrábajú veľmi úspešne športové lietadlá," tvrdí dizajnér aeormobilu Štefan Klein.



Všade kde prídu ich vnímajú ako tých, ktorí môžu zmeniť cestovanie ako také. Z práce do práce, 800 kilometrov jedným prostriedkom, či krajiny so slabou infraštruktúrou.

Tvorcovia pripustili, že sa ním bude voziť aj prezident. Ak to samozrejme dovolí protokol. "Musí si vybrať, kde chce letieť. Hociktorý bod do hociktorého bodu," dodal Klein.

Pozrite si reportáž priamo z Londýna:

Súvisiace články