Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O Slovákoch píše celý svet, Klein zostrojil lietajúce auto
Zdielať na

O Slovákoch píše celý svet, Klein zostrojil lietajúce auto

VIEDEŇ / Deň D je tu. Ak ste si mysleli, že sa nedožijete momentu, kedy na oblohu vzlietne prvý automobil, mýlili ste sa. Je to tu a navyše ho zostrojil Slovák Štefan Klein. Informuje o tom britský magazín The Independent.

Kde je moje lietajúce auto? Táto veta je neformálnym mottom technologických nespokojencov, ktorí sú naštvaní, že sa nikdy neuskutočnil projekt lietajúcich áut z 50. rokov minulého storočia.

Slovenská spoločnosť

Dnes ale existuje solídna odpoveď na túto otázku. Je vo Viedni, ale budete potrebovať niekoľko sto tisíc eur, pristávaciu plochu a samozrejme pilotnú licenciu. Píše o tom magazín The Independent.

Ide o AeroMobile 3.0, tretí prototyp postavený slovenskou spoločnosťou AeroMobile ako súčasť trvajúceho projektu, ktorý siaha až do polovice 90. rokov, ale má svoje korene v totalitnej vláde komunistického Československa.

Vo vzduchu 250 km/h

Slovenskí konštruktéri chcú podľa vlastných slov ľuďom ponúkať druh slobody a oslobodiť svet od "väzenia v zápchach". Je to vozidlo o veľkosti limuzíny, s nebezpečným výzorom žraloka a krátkymi krídlami

Auto samo o sebe môže jazdiť rýchlosťou viac ako 161 kilometrov za hodinu a okolo 200 kilometrov vo vzduchu. Je schopný pristáť na 50 metrov dlhom páse trávy (aj keď na vzlet potrebuje až 250 metrov). Jeho tvorcovia tvrdia, že by mohol "zmeniť osobnú dopravu v globálnom meradle."

Koho zaujíma

Slováci Kein a Vaculík poukázujú na to, že spevnené cesty majú len 3 percentá krajín na svete a že vozidlo môže byť pre ne prínosom - ale tieto krajiny nemajú pravdepodobne mnoho občanov, ktorí si môžu dovoliť AeroMobile, Cena sa pohybuje v rozmedzí "niekde medzi superšportiakom a malým lietadlom".

Pridajte k tomu bolesti hlavy z výšky, porovnajte bezpečnostné riziko lietania a šoférovania a odpoveď na otázku: Kde je moje lietajúce auto bude znieť - Je tu, ale koho zaujíma?

Súvisiace články