Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Lietajúca motorka je tu. V predaji by mohla byť už o dva roky
Zdielať na

Lietajúca motorka je tu. V predaji by mohla byť už o dva roky

To, čo sme doteraz pokladali skôr za sci fi, sa už onedlho môže stať skutočnosťou. Anglická spoločnosť testuje prvý lietajúci motocykel. Najnovší test potvrdil stabilitu prevratného dopravného prostriedku. Hover-bike je určený najmä pre armádu.

Takéto stroje sa snažia už dlho vyrobiť po celom svete. Jednou z prvých moderných lastovičiek bol bizarný aparát s názvom e-volo VC-1. Tvorcovia mu hovorili volokoptéra. Prvýkrát sa s človekom vzniesol do vzduchu už v roku 2011.

Lietala na baterky, mala 16 motorov a vo vzduchu sa udržala 20 minút. Bol to prvý let na elektrickej multikoptére na svete. Cieľom spoločnosti je vyrobiť elektrický vrtuľník pre dve osoby.

Lietajúci bicykel

Aerofex predstavili začiatkom minulého roka. To je už lietajúce zariadenie so spaľovacími motormi a dvomi rotormi, ktoré uvezie dvoch ľudí rýchlosťou vyše 70 kilometrov za hodinu.

V roku 2017 chcú Aerofex začať predávať, ak máte zvyšných 85 tisíc dolárov, môžete na ňom jazdiť do roboty.

Podobné experimenty vymýšľajú aj u našich susedov. Napríklad lietajúci elektrický bicykel, ktorý zostrojili v českej firme Duratec.

Lietajúca motorka

Je to bicykel, na ktorý primontovali šesť rotorov a prihodili za hrsť bateriek. Cyklista ale prostriedok neriadi. Ovládajú ho na diaľku. Batérie vydržia päť minút letu, potom musíte zosadnúť, nájsť zástrčku a dať si nabíjaciu pauzu.

Niečo podobné platí aj pre výtvor, ktorý zostrojili v Maďarsku. Volá sa to Flike, a už sa to viac podobá na použiteľnú lietajúcu motorku. Aparát so šiestimi rotormi vydrží na jedno nabitie letieť asi pol hodiny. Ale aj v tomto prípade ide zatiaľ len o prototyp, na ktorého zdokonaľovaní maďarskí bádatelia usilovne pracujú, aby sa dal reálne využiť.

Pozrite si rozhovor moderátorov Klaudie Suchomel Guzovej a Jána Mečiara v štúdiu Novín o 17:00:

Súvisiace články