Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ruská stíhačka provokovala nášho torpédoborca, tvrdia Američania
Zdielať na

Ruská stíhačka provokovala nášho torpédoborca, tvrdia Američania

MOSKVA/WASHINGTON / Ruské letectvo opäť provokovalo západné ozbrojené sily. Aspoň to tvrdí americké ministerstvo obrany a ako dôkaz ponúka video, ktoré zobrazuje ruské lietadlo prelietajúce v blízkosti amerického torpédoborca.

Incident sa odohral vo vodách Čierneho mora a na záberoch vidieť, ako sa ruská stíhačka na chvíľu dostala do vzdialenosti 500 metrov od torpédoborca USS Ross.

Ruské štátne médiá ale tvrdia, že to bolo presne naopak a stíhačka Su-24 len reagovala na agresívne správanie americkej lode.

"Posádka lode jednala provokatívne a agresívne, čo znepokojilo monitorovacie stanice a ďalšie plavidlá v Čiernom mori. Su-24 demonštrovalo americkej posádke pripravenosť reagovať na narušenie hraníc a záujmov našej krajiny," cituje ruské médiá BBC.

Pentagon tieto tvrdenia ale odmieta. Tvrdí, že americké plavidlo vo vodách Čierneho mora vykonávalo rutinné operácie a vraj to nebolo prvýkrát, čo sa ruské stroje dostali do blízkosti amerických plavidiel.

"Ruské lietadlo nebolo vyzbrojené a loď USS Ross po incidente pokračovala v plavbe," vyhlásil americký armádny hovorca Steve Warren.

Opakujúce sa incidenty

Nebezpečné námorné či vzdušné incidenty s americkou a ruskou účasťou sú v poslednej dobe časté.

V polovici apríla USA oficiálne protestovali proti manévru, pri ktorom ruská stíhačka Su-27 letela nad Baltským morom nebezpečne blízko amerického prieskumného lietadla a takmer sa s ním zrazila.

Podobné incidenty v posledných mesiacoch hlásila tiež Veľká Británia i Švédsko.

Ruská stíhačka sa dostala relatívne blízko amerického plavidla. Pozrite si autentické video, ktoré zverejnilo americké ministerstvo obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy