Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pilot stíhačky sa o chlp vyhol ruskému stroju
Zdielať na

Pilot stíhačky sa o chlp vyhol ruskému stroju

OSLO / Nórske letectvo zverejnilo video, ktoré má poukazovať na nebezpečnú aktivitu ruského letectva v oblasti severnej Európy. Ide o zábery z kokpitu nórskej stíhačky F-16, ktorej pilot sa len o chlp vyhol ruskej stíhačke, ktorá sa nečakane dostala do jeho blízkosti.

Nie je známe, z akého dátumu zábery pochádzajú, niektoré zdroje ho však zaraďujú na koniec októbra. Nóri sa zverejnením videa snažia poukázať na nebezpečné manévre, ktoré ruské piloti predvádzajú v oblasti severnej Európy.

Na autentickom zázname vidieť, že pilot stíhačku neočakáva. Zahreší a točí doľava, aby sa vyhol zrážke s ruským strojom MIG-31. Pozrite sa: 

Podľa nórskych zdrojov sa priblíženie na zhruba dvadsať metrov odohralo v medzinárodnom priestore. "Nevieme, či išlo o chybu pilota alebo o agresívnejšie správanie zo strany Ruska," povedal hovorca nórskych ozbrojených síl Brynjar Stordal. 

Nárast aktivity

O narastajúcej aktivite ruských vzdušných síl v blízkosti hraníc NATO sa hovorí už dávnejšie. Nórska ministerka obrany Ine Eriksen Soreide nedávno zdôraznila ruskú aktivitu v oblasti Arktídy a Baltského mora.

Nórske stíhačky už údajne viackrát štartovali k ruským strojom SU-34, ktoré sa v októbri vôbec prvýkrát objavili v blízkosti Nórska. "Nemyslíme si, že je dôvod na obavy, avšak aktivitu monitorujeme," vyhlásila Soreide. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy