Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ruské bombardéry nad La Manche ohrozili civilné lietadlo, tvrdia Briti
Zdielať na

Ruské bombardéry nad La Manche ohrozili civilné lietadlo, tvrdia Briti

LONDÝN / Prelet ruských bombardérov nad Lamanšským prielivom ohrozil civilné lietadlo. Podľa britských zdrojov muselo byť pre nebezpečenstvo zrážky odklonené. Veľká Británia už pre incident predvolala ruského veľvyslanca a bude od neho požadovať vysvetlenie.

Britské stíhačky v stredu vzlietli k ruským bombardérom, ktoré sa pohybovali v blízkosti vzdušného priestoru Spojeného kráľovstva."Ruské lietadlá boli doprevádzané britskými vzdušnými silami kým neopustili oblasť záujmu Veľkej Británie," píše The Telegraph.

Incident neostal bez povšimnutia. Ruský veľvyslanec v Británii bude vysvetľovať, prečo sa ruské stroje dostali tak nebezpečne blízko k civilným lietadlám."Predvolali sme si ruského veľvyslanca pre incident, ktorý narušil civilnú leteckú dopravu," potvrdilo britské ministerstvo obrany.

Vláda Veľkej Británie označila tento incident za "jednoznačnú eskaláciu" situácie. "Bolo to veľmi nebezpečné. Civilné lietadlo letiace do Veľkej Británie muselo byť presmerované," vyhlásil zdroj z britskej vlády. 

Rusi údajne lietajú s vypnutými transpondérmi, preto sú vidieť len na vojenských radaroch.

Nič neporušili

Rusko však tvrdí, že lietadlá neporušili medzinárodné smernice. "Dva strategické bombardéry Tu-95MS úspešne dokončili plánovanú leteckú hliadku. Letecká trasa bola stanovená ponad neutrálne oblasti v blízkosti Barentsovho mora, Nórskeho mora a Atlantického oceánu. Dĺžka letu bola viac ako devätnásť hodín," cituje hovorcu ruských vzdušných síl International Business Times

Nejde o prvý prípad, kedy pre ruské vojenské lietadlá štartovali stíhačky NATO. Minulý rok vzlietlo letectvo viac ako stokrát, to je trojnásobne viac ako v predchádzajúcom roku.

V decembri ruský MiG vystrašil nórskeho pilota. Jeho stroj sa s tým ruským takmer zrazil. 

Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy