Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Írska rybárska loď takmer ulovila ruskú ponorku. Moskva testuje rekacie NATO
Zdielať na

Írska rybárska loď takmer ulovila ruskú ponorku. Moskva testuje rekacie NATO

ADRGLASS / Rybárska loď Karen sa počas plavby v Írskom mori takmer potopila. Niečo ju začalo nekontrolovateľne ťahať mimo dráhy. Britské námorníctvo i NATO sa od incidentu dištancujú. Podozrenie padá na Rusko, ktoré podľa mnohých takto skúša trpezlivosť a reakcie svojich potenciálnych odporcov.

Po únavnom dni na Írskom mori si to Paul Murphy namieril domov. Jeho rybárska loď Karen ale náhle zastavila.

Hlasná rana ustúpila zvuku napínajúcich sa káblov. Keď sa Karen opäť pohla, niečo ju ťahalo dozadu - rýchlo a pod uhlom.

"Bolo to ako scéna z filmu Čeľuste, keď ťahal žralok loď preč," spomína Murphy a ukazuje elektronický záznam neprirodzeného pohybu lode.

"Ale vynásobte si to stokrát," cituje rybára The New York Times. "Bolo to oveľa väčšie," dodáva.

Osemdesiattonový kolos obyčajne chytá do svojich sietí krevety, tentokrát to vyzeralo skôr na ponorku.

Keďže britské námorníctvo aj NATO popreli, že by sa ich incident týkal, podozrenie padlo na Rusko. To od začiatku konfliktu na Ukrajine skúša trpezlivosť Aliancie na mori i vo vzduchu.

Vyhrotené vzťahy

Incident, pri ktorom sa Karen takmer prevrhla, je v krátkom čase už druhý pri pobreží Veľkej Británie a prichádza v čase vyhrotených vzťahov medzi Londýnom a Moskvou.

V posledných mesiacoch už Británia musela niekoľkokrát vyslať svoje stíhačky k ruským bombardérom, ktoré sa pohybovali okolo jej vzdušného priestoru.

Karen sa na mori nachádzala práve v čase, keď NATO cvičilo mimo britského pobrežia v rámci operácie názvom Join Warrior. Zhodou okolností, stalo sa to vtedy, keď britské námorníctvo rozptyľoval ruský torpédoborec a dve podporné lode v Lamanšskom prielive.

Ako za studenej vojny

Rastúci počet podobných incidentov - vo Švédsku, Fínsku, Nórsku i pobaltských štátoch - vyvoláva otázky o tom, či sú Británia a NATO schopné ochrániť svoj vzdušný priestor i vody.Táto neistota mnohým pripomína časy studenej vojny.

Výkonný riaditeľ organizácie pre produkciu rýb v Severnom Írsku, Dick James povedal, že úsek v Írskom mori, kde sa Karen takmer prevrhla, bol počas studenej vojny u ponoriek veľmi populárny - dokonca dostal aj pomenovanie "alej ponoriek".

"Je to veľmi znepokojujúce. Dúfam, že sa nevrátime do osemdesiatych rokov," hovorí.

Skúšajú trpezlivosť?

Počet podobných incidentov rastie. Podľa riaditeľa výskumu v kráľovskom inštitúte pre obranné a bezpečnostné štúdiá, Malcolm Chalmers potvrdzuje, že ponoriek mimo ruských vôd je teraz viac, ako pred piatimi rokmi.

"Rusko zvýšilo svoje výdaje na obranu, je schopné financovať školenia a aktivity na takej úrovni, ako v minulosti schopné nebolo," tvrdí Chalmers.

"Vyššie investície sú jednoznačne odrazom strategického rozhodnutia ruskej vlády a armády, čo sa týka asertivity v oblasti zahraničnej politiky," pokračuje.

"Jedným z cieľov ruských tréningových aktivít je otestovať vlastné schopnosti i reakcie potenciálnych odporcov. Je to hra na mačku a myš," dodáva Chalmers.

Podľa západných krajín Rusi už dlho skúšajú ich trpezlivosť a ohrozujú bezpečnosť. Nedávno sa pilot nórskej stíhačky len tak-tak vyhol ruskému stroju, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy