Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Amerika výdaje na armádu znižuje, Rusko a Čína ich prudko zvyšujú
Zdielať na
Zahraničie

Amerika výdaje na armádu znižuje, Rusko a Čína ich prudko zvyšujú

Zdroj: SITA

ŠTOKHOLM / Svetové výdaje na zbrojenie sa v roku 2014 oproti minulým rokom príliš nezmenili, pretože o niečo nižší zbrojný rozpočet USA a západoeurópskych štátov vyrovnali zvýšené výdaje v iných krajinách. Oznámil to vo svojej výročnej správe Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI).

Americké zbrojné výdaje sa minulý rok znížili o 6,5 percenta v dôsledku rozpočtových škrtov vyvolaných snahou znížiť deficit štátnych financií. Zníženie výdajov v USA ale v celosvetovom meradle podľa SIPRI kompenzovali výdaje spojené s konfliktami na Blízkom východe, na Ukrajine a v Afrike.

Zvýšenie badať v Číne

Výdaje na zbrojenie výrazne zvýšili Rusko, Čína a Saudská Arábia, ktoré vynaložili na nákup zbraní o rekordných 17 percent viac než v predchádzajúcom roku.

Konflikt na Ukrajine prinútil podľa švédskeho inštitútu mnohé štáty zvýšiť zbrojné rozpočty. Týka sa to niektorých krajín strednej Európy a pobaltských a škandinávskych štátov. Päť najväčších západoeurópskych vojenských veľmocí - Francúzsko, Británia, Nemecko, Taliansko a Španielsko - naproti tomu výdaje na zbrojenie znížili a mierne škrty plánujú aj tento rok.

Úspory

"Kríza na Ukrajine zásadne zmenila bezpečnostnú situáciu v Európe, ale dopad na zbrojné rozpočty je zatiaľ očividný len v krajinách susediacich s Ruskom. Inde diktujú výšku rozpočtov úspory," prehlásil programový riaditeľ SIPRI Sam Perlo-Freeman.

Ukrajina minulý rok zvýšila zbrojný rozpočet o pätinu a tento rok ho chce zdvojnásobiť. S vyššími výdajmi na nákup zbraní počíta aj Moskva v súlade s plánom prezbrojenia armády, ktorý bol schválený už pred začiatkom ukrajinského konfliktu, uvádza správa SIPRI.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy