Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pre vojnu v Jemene stúpla cena ropy
Zdielať na

Pre vojnu v Jemene stúpla cena ropy

BRATISLAVA/SANÁ / Cena ropy vzrástla vo štvrtok až o šesť percent. Tak reagovali trhy na vojenské napadnutie Jemenu Saudskou Arábiou a ďalšími krajinami. Rast cien ropy odráža obavy, že sa konflikt môže zmeniť v regionálnu vojnu, do ktorej bude zatiahnutý i Irán a ďalšie štáty.

Štvrtkové nálety Saudskej Arábie mierili na pozície šíitskych ozbrojencov, ktorí ovládajú minimálne tretinu jemenského územia. Okrem iného aj na jemenské mesto Aden.

Adenský záliv je kľúčový pre vývoz ropy na západné trhy. Keď do Suezského prieplavu vyplávali egyptské vojnové lode, ktoré mieria do Adenského zálivu, cena ropy Brent okamžite stúpla o tri doláre, na takmer 60 dolárov za barel, píše Deutsche Welle.

Cena ropy je ale stále veľmi nízka, pred polrokom stála dvojnásobok dnešnej ceny.

Ťažba a export ropy

Saudská Arábia obhajuje útoky tým, že zasahuje v prospech legitímnej vlády Jemenu. Šíitski povstalci ale varujú, že si sunnitská Saudská Arábia rozpútava vojnu v celom regióne.

Širší konflikt medzi sunnitskými a šíitskymi vyznávačmi islamu v oblasti Arabského polostrova a Perzského zálivu by mohol ohroziť ťažbu a export ropy.

Britská BBC uvádza, že sa podľa saudskej televízie leteckých útokov zúčastnila koalícia zahrňujúca okrem Saudskej Arábie tiež Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Kuvajt, Katar, Jordánsko, Maroko a Sudán.

Príprav na pozemnú operáciu sa vraj zúčastní aj Egypt a Pakistan. Logistickú a spravodajskú podporu im poskytujú Spojené štáty.
Na opačnej strane stoja Irán a Čína.

Cena ropy po útoku na Jemen vzrástla až o šesť percent, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy