Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Japonsko kúpilo najväčšiu vojnovú loď od druhej svetovej vojny
Zdielať na
Zahraničie

Japonsko kúpilo najväčšiu vojnovú loď od druhej svetovej vojny

TOKIO / Japonsko kúpilo najväčšiu vojnovú loď od druhej svetovej vojny. Stalo sa tak v dobe neustále eskalujúceho zbrojenia vo východnej Ázii, napísal denník The Times.

Loď Izumo je 248 metrov dlhá a svojou veľkosťou sa vyrovná vojnovým plavidlám, ako malo Japonsko v dobe druhej svetovej vojny. Navzdory je veľkosti trvá vláda na tom, že ide len o torpédoborec prepravujúci vrtuľníky a teda neporušuje pacifickú ústavu krajiny.

Tá zakazuje, aby Japonsko disponovalo lietadlovými loďami, pretože tie presahujú požiadavky "obrany" a môžu slúžiť k útoku na iné krajiny, píše denník The Times.

Modernizácia

Izumo pojme 470-člennú posádku, ďalších 450 vojakov alebo cestujúcich a deväť vrtuľníkov. Pristávať na nej môžu aj lietadlá V-22 Osprey, ktoré spájajú schopnosti vrtuľníku a lietadla; tieto vrtuľníky Japonsko plánuje v budúcnosti kúpiť.

Kúpa lode Izumo je súčasťou rozšírenia a modernizácie "sebaobranných síl", ako je známa japonská armáda. Na modernizáciu japonská vláda vyčlenila čiastku takmer päť biliónov jenov; tohtoročný vojenský rozpočet je najvyšší v histórii krajiny. Japonsko plánuje kúpiť napríklad bezpilotné lietadlá či stíhačky.

Americkí vojaci

Navzdory navýšeniu vojenského rozpočtu sú japonské výdaje na armádu stále veľmi malé v porovnaní s Čínou, ktorá v posledných rokoch vojenský rozpočet každý rok navyšuje o viac než desať percent. Vzťahy medzi Japonskom a Čínou sú pritom najvypätejšie od druhej svetovej vojny kvôli územným sporom.

Čínska tlač teraz nezabudla pripomenúť, že loď menom Izumo sa podieľala na japonskej invázii do Číny v roku 1937; v roku 1945 ju potopili americkí vojaci.

Pozrite si spomínanú loď vo videu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy