Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Most z 3D tlačiarne. Oceľovú konštrukciu vytvoria roboty priamo vo vzduchu
Zdielať na

Most z 3D tlačiarne. Oceľovú konštrukciu vytvoria roboty priamo vo vzduchu

AMSTERDAM / V holandskom Amsterdame, ktorý je známy svojimi kanálmi, pribudne k jeho viac ako 1200 mostom ešte jeden. Ten bude výnimočný tým, že ho vo vzduchu nad vodou vytlačí 3D tlačiareň. S unikátnym projektom prišiel holandský startup MX3D.

Spoločnosť MX3D chce týmto projektom vytvoriť niečo zmysluplné a užitočné. Zároveň verí, že sa technológia 3D tlače čoskoro stane bežným štandardom v staviteľstve.

"Robíme výskum a vytvárame priekopnícke a nenákladné robotické technológie, pomocou ktorých môžeme v 3D vytlačiť krásne a funkčné predmety v takmer akejkoľvek podobe," píše firma na svojej internetovej stránke.

"Použitím robotov, ktoré vytvoria 3D oceľovú konštrukciu, vytlačíme most cez kanál v Amsterdame," vyhlásili zástupcovia spoločnosti s tým, že začiatok projektu je naplánovaný na september tohto roku.

Prelomová novinka

Roboty vytlačia oceľovú konštrukciu pomocou špeciálnych ramien, ktoré zahrejú kov na 1500 stupňov.

Takto bude 3D most vyzerať:

Výsledkom bude odolný most pre chodcov. Zároveň vytvoria aj samonosnú konštrukciu, ktorá im pomôže pohybovať sa nad vodou a vytvoria tak most priamo vo vzduchu.

"Doteraz roboty tlačili v 3D len menšie kovové objekty, most teda bude prvým veľkým dielom," vyhlásila hovorkyňa spoločnosti Eva James.

Podľa dizajnéra mostu Jorisa Laarmana je celý projekt fantastickou metaforou pre spojenie technológie budúcnosti s amsterdamskou minulosťou. Takáto stavba by podľa neho mohla zmeniť budúcnosť stavebníctva.

Pozrite si odvážne náčrty 3D mostu:

"3D tlač je stále neprebádaným územím," tvrdia zástupcovia spoločnosti. "Vďaka tejto metóde bude možné vytvárať 3D predmety na danej pracovnej ploche nezávisle od sklonu a hladkosti povrchu v takmer ktoromkoľvek tvare a veľkosti," veria.

Súvisiace články