Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Auto, ktoré môže zachrániť životy. Opitým nenaštartuje
Zdielať na

Auto, ktoré môže zachrániť životy. Opitým nenaštartuje

WASHINGTON / Americké ministerstvo dopravy prichádza s prevratnou novinkou, ktorá má obmedziť počet nehôd spôsobených opitými vodičmi. Pracuje na doplnku do auta, ktorý odhalí vodičov pod vplyvom alkoholu a nedovolí im naštartovať.

Vodiči pod vplyvom alkoholu zabijú v USA denne 28 ľudí. Práve to je dôvod, prečo ministerstvo dopravy prichádza s novinkou, ktorá opilcom zabráni šoférovať.

Vďaka špeciálnej dotykovej podložke systém v aute hneď zistí, že vodič pil. Ak hodnota alkoholu v krvi prekročí povolený limit, ktorý je v USA 0,8 promile, auto jednoducho nenaštartuje, píše Popular Science

Inteligentný systém

Technológiu pomáha financovať Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky. Ten zároveň vysvetlil, ako celá novinka funguje.

Meranie začne ožiarením pokožky vodiča lúčom infračerveného svetla. Časť svetla sa odrazí späť k povrchu kože, kde ho dotyková podložka nasníma.

Toto svetlo obsahuje informácie o unikátnych chemických vlastnostiach pokožky, vrátane koncentrácie alkoholu.

Lepšie ako dreger

Ďalšou možnosťou je testovanie dychu vodiča. Narozdiel od neohrabaných dregerov, ktoré používajú policajti, nová technológia umožní vodičovi dýchať normálne na svojom sedadle.

Novinka by mohla byť hotová do roku 2020 a ponúkať sa bude ako doplnok k novým autám.

Pozrite sa, ako bude novinka, ktorá odhalí opitého vodiča, fungovať:

Zdielať na

Súvisiace články