Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čína riskuje sociálne nepokoje pre znečistené ovzdušie, varujú vedci
Zdielať na

Čína riskuje sociálne nepokoje pre znečistené ovzdušie, varujú vedci

PEKING / Čínske mesto Peking má problémy so smogom. Neriešenie tohto problému by časom mohlo viesť k "sociálnym problémom", varujú vládu vedci.

Znečistenie ovzdušia identifikuje ako hlavný problém aj čínska vládnuca komunistická strana. Tá prisľúbila hľadať riešenie na viaceré problémy spojené so životným prostredím, ktoré vyplývajú z viac ako troch desaťročí, počas ktorých krajina šialeným tempom ekonomicky napredovala.

Inštitút environmentálneho plánovania, ktorý spadá pod ministerstvo ochrany životného prostredia, sa vyjadril, že čínska ekonomika nateraz "povedala zbohom" nedostatku a krajina preto musí riešiť rastúci dopyt verejnosti po čistejšom životnom prostredí.

ISIFA

"Je obrovská priepasť medzi tým, akým temnpom sa životné prostredie zlepšuje, a aké tempo jeho zlepšovania požaduje verejnosť. Enviromentálne problémy by mohli poľahky viesť k sociálnym rizikám," stojí v stanovisku inštitútu.

Zatvorenie fabrík

Čína sa snaží znížiť spaľovanie uhlia a tiež hrozí, že zavrie tisíce priemyselných podnikov, ak sa im nepodarí splniť prísnejšie emisné normy.

ISIFA

Podľa oficiálnych údajov, len osem zo 74 podnikov, ktoré ministerstvo životného prostredia v minulom roku skontrolovalo, splnilo požadované normy na kvalitu ovzdušia. Vláda preto neočakáva, že sa znečistenie dostane na úroveň priemeru do roku 2030.

Boj zmenami

Inštitút ale tvrdí, že proti znečisteniu by sa ľahšie bojovalo, ak by nastali štrukturálne zmeny v ekonomike. Inštitút tiež informuje, že by mohlo dôjsť k nepredvídateľným environmentálnych dôsledkom, ktoré môžu vyplývať zo snahy krajiny o diverzifikáciu do nových priemyselných odvetví.

Predpoklad je, že celková spotreba energie by mohla vzrásť na 4,3 miliardy ton klasického uhlia ešte do konca tohto roku a v roku 2020 by mohla dosiahnuť až 4,5 miliárd ton.

Podiel uhlia na celkovej spotrebe by podľa očakávaní mohol klesnúť o takmer dva percentuálne body na 63,6 percenta na konci roku 2015 a do roku 2020 by mohol klesnúť na 56 percent.  

Smog je nebezpečný najmä pre chorých, pozrite si reportáž ako je na tom Slovensko:

Súvisiace články