Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Paríž ako zelené mesto v roku 2050
Zdielať na

Paríž ako zelené mesto v roku 2050

PARÍŽ / Most v tvare chobotnice, veže ako stonky bambusu, či balkóny apartmánov pripomínajúce včelí úľ. Parížska radnica chce znížiť v priebehu niekoľkých rokov emisie a urobiť z mesta nad Seinou zelenú metropolu budúcnosti.

Radnica v Paríži síce vypracovala štúdiu, ako z mesta urobiť zelený raj, ale je len veľmi málo pravdepodobné, že by sa francúzska metropola zmenila takým zásadným spôsobom.

Belgický architekt Vincent Callebaut vychádzal zo zadania, ako v Paríži do roku 2050 znížiť objem skleníkových plynov až o 75 percent.

Tí, ktorým je Callebautovo meno dobre známe, vedia, že môžu čakať niečo futuristické a provokatívne.

Antismogové veže, Petite Ceinture,

©Vincent Callebaut Architectures

Osem typov budov

Architekt prišiel s nápadom, že by obnoviteľnú energiu produkovali výškové budovy. Vymyslel osem typov budov, ktoré by súzvučili s mestom.

Bambusové hniezda, Massena,

©Vincent Callebaut Architectures

Ich spoločným znakom je veľmi moderný dizajn a množstvo zelene. Každá z budov bola navrhnutá pre inú časť mesta a má špecifický účel.

Byty pripojímajúce včelí úľ, Porte De Lilas,

©Vincent Callebaut Architectures

Elektrina a teplá voda po celý deň

Prvá, ktorá nesie názov Horská veža (Mountain Tower), sa skladá z pätnástich samostatných prepletených veží, ktoré by vyrástli na strechách domu na známej Rue de Rivoli, uvádza The Creators Project.

Horské veže, Rue de Rivoli,

©Vincent Callebaut Architectures

Každá časť má na fasáde dva obrovské fotovoltaické a solárne panely, ktoré celý deň vyrábajú elektrinu a teplú vodu. Callebaut chcel, aby pripomínali roztiahnuté dračie krídla.

V noci by ich prácu prevzala prečerpávacia stanica poháňaná vodnou elektrárňou. Tú by mala energiou zásobovať vodná kaskáda tečúca po fasáde budovy medzi nádržami.

Odvážny návrh

Ďalšia budova pripomína bambusové veže, je plná malých záhrad, ktoré v oblúkoch mosta vyzerajúceho ako medúza. Nachádza sa v nej niekoľko bytov a turbína a v takzvanom vertikálnom parku je naplánovaný bioreaktor na riasy.

Pozrite si vizuálnu prehliadku mesta. Takto by mohol Paríž vyzerať v roku 2050:

Hoci odborníci nečakajú, že by odvážny návrha Paríža ako zeleného mesta opustil výkresy, hodnotia ho ako najlepší plán, ako do veľkého mesta zapojiť viac udržateľnej energie.

Otázkou zostáva, ako by sa futuristické zelené budovy páčili Parížanom a či by ich turisti vymenili za architektúru, ktorá je ťahúňom mesta.

Súvisiace články