Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Krakove sa nebude môcť kúriť uhlím ani kokosom!
Zdielať na

V Krakove sa nebude môcť kúriť uhlím ani kokosom!

KRAKOV / V zime sa nad mnohými obcami vytvára smog. Veľké fabriky sú v tom nevinne - toto zadymenie je dôsledkom kúrenia tuhým palivom - hlavne uhlím či koksom. Podobný problém majú aj Poliaci a kúrenie uhlím napríklad v Krakove jednoducho zakázali. Zisťovali sme, či sa niečo podobné nepripravuje aj u nás.

Krakovčanom znepríjemňuje život smog

Život mnohým obyvateľom Krakova znepríjemňuje smog. To by sa ale od roku 2018 malo radikálnym spôsobom zmeniť. "Poslanci odsúhlasili zákaz uhlia a to od roku 2018. Zatiaľ to neplatí," potvrdil hovorca mesta Krakov Filip Szatanik. V praxi to znamená, že obyvatelia si budú musieť kupovať nové pece. Tie staré na pevné palivo tak skončia zrejme na smetisku.

S takýmto nanúteným riešením ale nie sú spokojní samotní obyvatelia Krakova. Tvrdia, že je to pre nich diskriminujúce a cena plynu je privysoká. "Ľudia sú chudobní. Neviem si predstaviť, ako budú platiť za plyn," myslí si jedna z obyvateliek Krakova. "Obyvateľom na to dáme dotácie - tento rok to bude 27 miliónov," doplnil hovorca mesta.

U nás sa o niečom takom neuvažuje

U nás na Slovensku sa problém smogu vyskytuje predovšetkým v malých obciach, ktoré sú umiestnené v dolinách. "Problémom je spaľovanie tuhých palív a žiaľ najmä materiálu, ktorý sa ani palivom nazvať nedá ako napríklad mokré drevo, plasty a dokonca pneumatiky a iný odpad," vraví hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Výrazným problémom vo väčších mestách ako Bratislava či Košice sú ale hlavne splodiny z áut. Uhlím a drevom sa tu väčšinou nekúri. "Nepovažujeme zákaz spaľovania pevného paliva za riešenie situácie na Slovensku," doplnil Stano.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy