Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mesto zahalil smog, za slnko sa našla takáto náhrada
Zdielať na

Mesto zahalil smog, za slnko sa našla takáto náhrada

PEKING / Zamorenie smogom je v Číne vážny environmentálny problém vyvolávajúci ostrú kritiku a vláda už sľúbila, že prijme opatrenia na zlepšenie situácie, pričom na zodpovednosť bude brať miestnych predstaviteľov. Znečistenie vzduchu prispieva podľa štatistík k predčasnému úmrtiu 1,2 milióna ľudí ročne. Smog dokonca zabraňuje prieniku slnečných lúčov. Preto sa tento problém rozhodli vyriešiť svojsky. Obrovskými displejmi.

Slnko len na obrazovke

Smog v Pekingu je tak hustý, že obyvatelia prahnúci po svetle sa začali stretávať v húfoch pri obrovských televíznych obrazovkách. Tie sú umiestnené tak, aby mohli ľudia pozorovať virtuálne východy slnka. Tieto futuristické obrazovky boli pôvodne reklamné plochy. Boli nainštalované v čínskom hlavnom meste za účelom zobrazovania turistických destinácií. Keďže Peking zasiahla smogová rana, jeho obyvatelia si nasadili svoje dýchacie masky a išli na jediné miesto, na ktorom môžu sledovať východ slnka spoza horizontu. K obrovským obrazovkám.

Turistov, ktorí prišli do Pekingu koncom týždňa, zahalila hustá a šedá hmla. Vo štvrtok vydalo mesto bezpečnostné vyhlásenie o zhoršonom stave vzdychu a požiadalo dôchodcov a deti, aby radšej ostali vo svojich domovoch, až kým sa kvalita ovzdušia nezlepší.

Rúška a masky

Vzduch neskôr dokonca nabral štipľavú vôňu a ľudia sa ponáhľali z práce domov zahalený vo svojich dýchacích maskách a rúškach. "Kvôli smogu nebolo vidieť žiadne výškové budovy. A tých je v Pekingu veľmi veľa. Množstvo smogu v meste sa za posledné tri roky rapídne zhoršilo. Často kašlem a stále mám podráždený nos, ale čo narobím," povedal jeden z policajtov, ktorý riadi dopravu v Pekingu.

Ako dodal, pitím väčšieho množstva vody, sa snaží z tela vyplaviť nebezpečné toxíny. Kvalita vzduchu v meste je často veľmi zlá. Ale v zime je to najhoršie. Hustota mikročastíc v ovzduší presahuje dovolené normy viac ako 25-krát!

Ľudia zúria, boja sa

Znečistenie ovzdušia smogom, ničí väčšinu čínskych miest, kde ochrana životného prostredia bola obetovaná na úkor zlepšenia ekonomiky. Hlavné zdroja znečistenia sú pálenie uhlia a autá. Napriek tomu, že miestni poslanci už nechcú dovoliť štart ďalších priemyselných projektov, ľudia sa búria.

Obyvatelia sú nahnevaní, že hodnoty znečistenia sú alarmujúce vysoké a ohrozujú ich zdravie. Čína sa snaží vydať zákony a nariadenia, aby pomohla životnému prostrediu. Tie sa však niekedy veľmi ťažko uvádzajú do praxe, práve kvôli veľkým spoločnostiam, ktoré majú na znečistenie najväčší vplyv a tiež podiel viny.

25 násobné znečistenie

Čínske hlavné mesto Peking minulý týždeň opäť zahalili hustý smog, ktorý znížil viditeľnosť na niekoľko sto metrov. Hustota mikročastíc v ovzduší presahuje odporúčané hodnoty vyše 25-krát a v niektorých častiach metropole presahuje 500 mikrogramov na meter kubický vzduchu. V prípade pretrvávania tejto situácie vstúpia do platnosti niektoré núdzové opatrenia.

Podobne ako už viackrát v minulosti, súkromné vozidlá budú môcť jazdiť len každý druhý deň v závislosti na ich poznávacej značky. Emisie zo závodov a tovární sa prostredníctvom obmedzenia výroby znížia o 30 percent a stavebné firmy budú musieť zastaviť všetky demolačné a výkopové práce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy