Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Londýn, Sydney či Dubaj. Pozrite si najkrajšie ohňostroje na svete!
Zdielať na

Londýn, Sydney či Dubaj. Pozrite si najkrajšie ohňostroje na svete!

AUCKLAND / Nový rok tradične privítali ako prví obyvatelia ostrova Kiritimati a ostrovného štátu Samoa v Tichom oceáne. Do roku 2014 vstúpili o 11.00 SEČ. Polnoc presne o 12:00 SEČ odbije aj na Novom Zélande a prvou veľkou metropolou, ktorá oslávi príchod nového roku, bude o 14.00 SEČ austrálske mesto Sydney. Podobné svetelné šou spojené s ďalším programom sa odohrávali aj v iných metropolách naprieč zemeguľou - v Londýne pri Temži, v New Yorku na Times Square či pri Kremli v Moskve.

Na Červenom námestí však boli po nedávnych samovražedných útokoch vo Volgograde mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia. Pozrite si prehľad najkrajších ohňostrojov, ktoré sa objavili na oslavu Nového roka 2014!

Pozrite si ohňostroj v Sydney

Pozrite si ohňostroj v Londýne

Pozrite si ohňostroj v Dubaji

Pozrite si ohňostroj v Moskve

Pozrite si ohňostroj v New Yorku

Pozrite si ohňostroj v Riu de Janeiru

Vianočné ostrovy sú vždy prvé

Kiribati - Kiribatská republika je ostrovný štát v Tichom oceáne. Nachádza sa v jeho rovníkovej časti. Tvorí ho celkovo 33 atolov, teda ostrovčekov prstencového tvaru, z ktorých práve Kiritimati - Vianočný ostrov je najväčším atolom na svete. Z celého sveta spolu so štátom Samoa a ostrovmi Tekolau oslavuje Nový rok 2013 ako prvý! A to presne o 11-tej hodine nášho času.

O pätnásť minút neskôr nasledovali obrovské oslavy na Novom Zélande. Reťaz osláv pokračoval na ďalších ostrovoch Kiribati, Marshallových ostrovoch a v malom ruskom regióne Anadyr. O pol druhej už majú rok 2013 aj na ostrove Norfolk a o druhej nasledovala Austrália.

Najväčší ohňostroj na svete

Dubaj, ktorý je v rovnakej časovej zóne ako Moskva, sa pokúsil o rekord veľkolepými ohňostrojmi, ktoré sa tiahli 50 kilometrov pozdĺž pobrežia, pričom ich centrom bola najvyššia budova sveta Burž Chalífa. Či sa pokus o svetový rekord podaril, podľa spravodajskej stanice BBC zatiaľ ešte nie je známe.

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev vyšlo na Námestie nezávislosti, ktoré bolo v uplynulých dňoch centrom protivládnych protestov, odhadom 100 000 ľudí, ktorí zaspievali národnú hymnu na podporu integrácie do Európskej únie. Impozantné oslavy sa konali aj v ďalších európskych metropolách ako Paríž či Berlín, v uliciach Viedne sa podľa portálu orf.at zhromaždilo 690 000 ľudí.

2 milióny ľudí na pláži

V Ázii sa vo veľkom oslavovalo v Pekingu, Jakarte či Singapure, v Japonsku ľudia tradične v tomto čase navštevujú svätyne a chrámy, aby sa modlili za svoje rodiny. V Brazílii sa podľa odhadov na známej pláži Copacabana v Riu de Janeiro zišli počas silvestrovskej noci asi dva milióny ľudí.


V Kapskom meste
sa v rámci novoročných osláv konali bezplatné koncerty s ohňostrojmi a špeciálnou poctou nedávno zosnulému exprezidentovi Nelsonovi Mandelovi. Nie všade však bola noc veselá, na nepokojnom juhu Filipín v provincii Basilan došlo počas novoročnej párty k bombovému útoku, pri ktorom zahynuli šiesti ľudia a ďalší utrpeli zranenia.

Ako posledná slávi Americká Samoa...

Aby sme mali výpočet definitívny, oslavy roka 2014 finišovali na ostrovoch Americká Samoa, atole Midway a koralovom atole Niue. Po prepočítaní na náš čas sa tu priania do Nového roka predniesli až o 12-tej na poludnie, kedy si Slováci budú vychutnávať stredajší obed 1. januára 2014.

Pozrite si ohňostroj v Dubaji, ktorým sa chceli organizátori osláv zapísať do Guinessovej knihy rekordov. Ohňostroje sa tiahli tiahli 50 kilometrov pozdĺž pobrežia.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy