Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Budúcnosť panelákov na Slovensku? Oprava alebo demolácia!
Zdielať na

Budúcnosť panelákov na Slovensku? Oprava alebo demolácia!

BRATISLAVA / Paneláky na našich sídliskách zďaleka nepatria k najkrajším. Po zatepľovaní je situácia dokonca niekedy ešte horšia - farebné fasády spôsobujú na sídliskách farebný chaos. A pritom sa iba stačí poradiť s architektom.

Nové typy bytov

Klasický šedý niekoľkoposchodový panelák z minulého storočia, ako si ho mnohí pamätajú, sa v posledných rokoch zmenili na farebný chaos na sídliskách. Častokrát pritom nejde len o klasickú rekonštrukciu, teda výmenu okien, zateplenie a novú fasádu. V niektorých prípadoch sa zasahuje do stavby aj vo vnútri.

"V niektorých pôvodných stavbách sa vytvorili úplne nové typy bytov. Napríklad loftové byty pre mladých alebo singles. Totiž potreby ľudí sa menia," ozrejmuje prodekan pre rozvoj fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity Branislav Puškár.

Nutná rekonštrukcia

Ak majú paneláky ešte z minulého storočia slúžiť aj naďalej, nevyhnutná je ich rekonštrukcia, ktorou sa predlžuje životnosť. V opačnom prípade môžeme na sídliská, ako ich poznáme dnes a pamätáme si ešte z minulosti, rovno zabudnúť.

"Nevylučujem, že po 70 rokoch príde aj k demolácií. Napríklad v Nemecku už k tomu pristúpili," ozrejmuje profesor Slovenskej technickej univerzity Dušan Petráš. 

Smog vyrieši farby

Približne jedna tretina panelákov na našich sídliskách má za sebou len nevyhnutnú rekonštrukciu. So zateplením a novými fasádami sa však mnohé zmenili na farebnú katastrofu. Sídliská mnohým pripomínajú krikľavú džungľu. "Jediným dlhodobým riešením je smog, ktorý zbaví tie farby krikľavosti," dodáva prodekan.

Mnoho panelákov je ešte stále len pred rekonštrukciou. A veľa obyvateľov týchto domov má obavy, že komplexnú obnovu, ktorá je približne trikrát drahšia ako len zateplenie, si dovoliť nebudú môcť. "Toto riešenie je väčšia investícia do budúcna. Nebudú ďalej nutné žiadne opravy a tiež je úspornejšia na údržbu," vysvetľuje prodekan.

Paneláky majú vysokú tržnú cenu

Paneláky sú na Slovensku obľúbené. Podľa architekta by mohli po komplexnej rekonštrukcii nielen vyzerať, ale aj slúžiť rovnako dobre, ako moderné novostavby. "Paneláky majú vysokú hodnotu na trhu, aj z toho dôvodu nevidím dôvod, prečo by sa mali búrať," uzatvára prodekan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy