Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ochrana pred požiarmi v bytovkách je chabá...
Zdielať na

Ochrana pred požiarmi v bytovkách je chabá...

Obyvatelia paneláku v bratislavskom Ružinove sa ešte spamätávajú z požiaru a skoku mladej ženy z okna. Domáci už počas zásahu hasičov hovorili o veľmi zlom protipožiarnom zabezpečení bytovky. Takých sú ale na Slovensku zrejme tisíce.

Všetko je v rukách obyvateľov

Pán Henrich má v ružinovskom paneláku ako jediný protipožiarne zabezpečený byt. Keď začalo horieť, hlásič ho na dym upozornil. To bolo ale všetko. Zasiahnuť proti plameňom v bytovke nemohol, ani keby chcel.

Na chodbách tejto vyhorenej bytovky nie je vidieť žiaden hydrant a ani hasiaci prístroj. Toto však nie je ojedinelý prípad. Sami hasiči hovoria o tom, že ide o pomerne rozsiahly problém. V starších panelákoch sú protipožiarne opatrenia často priam až veľmi chabé. Z jednoduchého dôvodu. "Nájomníci pristupujú k tomu tak, že je to zbytočné, obťažuje ich to. Nemajú záujem vynakladať na to finančné prostriedky, aby to kontrolovali," potvrdila Hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave Beáta Janatová.

Novostavby by ani neskolaudovali

To, či budú mať v staršom paneláku hasiaci prístroj alebo nie, je totiž len a len na samotných obyvateľoch. Na rozdiel od nových stavieb. Tie totiž bez protipožiarnych opatrení ani neskolaudujú.

"Novostavby majú napríklad povinne dvere odolné proti požiaru, tak aby sa oheň nešíril z jedného bytu do druhého. Samozrejmosťou sú únikové cesty, ktoré sú vybavené nehorľavými materiálmi," potvrdila hovorkyňa developera Katarína Krajňáková.

Nehovoriac o požiarnych hlásičoch, schodiskách, či evakuačných výťahoch. Napriek tomu, že nie vo všetkých starších bytových domoch je možné toto zrealizovať, pamätať by sa na to malo možno pri najbližšej rekonštrukcii.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy