Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Liečenie larvami múch. Slovenskí vedci školia v Keni
Zdielať na

Liečenie larvami múch. Slovenskí vedci školia v Keni

BRATISLAVA / Keď sa povie "larvy muchy", viacerým príde až nevoľno. Lenže ich schopnosť liečiť ťažko sa hojace rany je známa už oddávna. Slovenskí vedci vypracovali systém, vďaka ktorému sa už vyliečili mnohí ľudia. Naše know-how úspešne používajú dokonca v Afrike.

Slovenskí vedci školia odborníkov z Kene, aby aj oni mohli chovať muchy a využívať ich larvy na liečenie.

O metódu je záujem

"Nedávno kenská televízia odvysielala reportáž o metóde liečby rán pomocou lariev múch. Tesne pred mojim príletom na Slovensku sa nám ozvalo množstvo pacientov i lekárov, majú o to záujem," uviedla pracovníčka z Kene Phoebe Mukiria.

Mušie larvy vylučujú zmes látok, ktorá účinkuje proti rôznym choroboplodným zárodkom baktérií. V priebehu niekoľkých hodín dokážu odstrániť mŕtve tkanivo a naštartovať proces hojenia rany. "Celý proces od vykladenia vajíčok až po larvičky, ktoré sú aplikované, je realizovaný v sterilných podmienkach," opisuju riaditeľ Ústavu zoológie SAV Milan Kozánek.

Chov múch, odber vajíčok, vypestovanie lariev prebieha pod prísnou kontrolou. "Aby sme my nevnášali do rany ďalšie baktérie," dodáva Kozánek.

Prikladanie lariev je podľa pacientov nechutné

Aj napriek efektivite sa stále mnohým pacientom zdá prikladanie lariev hmyzu na ich telo nechutné. Ďalšou možnosťou je dodanie účinnej látky v podobe gélu.

"Snažíme sa v jednom zaujímovom projekte využívať biologicky aktívne látky z lariev, ich slinných žliaz. Larvičky sa vyslintajú do určitého média," uviedol výskumník Ústavu zoológie SAV Peter Takáč.

"Toto je v Keni nová technológia. Zatiaľ sme ju testovali v najväčšej nemocnici v krajine. Ak ju vláda schváli, budeme ju môcť používať v ktorejkoľvek nemocnici," dodala vedecká pracovníčka z Kene Phoebe Mukiria.

Súvisiace články