Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Je nás len vyše 5 miliónov, máme ale veľa špiónov...
Zdielať na

Je nás len vyše 5 miliónov, máme ale veľa špiónov...

Na bezpečnosť Slovenska dohliada zbytočne veľa spravodajských a výzvedných služieb. To je názor premiérky Ivety Radičovej. Tá je po novom aj zastupujúca ministerka obrany a robí v rezorte veľké upratovanie.

Vojenské obranné spravodajstvo používalo podľa premiérky odpočúvania tam, kde nebolo náležité odpočúvať.

Priveľa tajných služieb

„Použilo odpočúvania tam, kde stačili informácie o tom, kde dotyčný telefonoval a nie čo. Neboli využité prostriedky, ktoré mali byť využité,“ konštatovala Radičová.

Zo služby podľa predsedníčky vlády unikali informácie. Systém použitia informačno-technických prostriedkov je podľa Radičovej v súčasnosti znefunkčnený tak, že sa do záznamov nemôže dostať nikto. „Sú uzavreté, zablokované. Nepristúpilo sa k výmazom, lebo prebieha vyšetrovanie,“ dodala. Doteraz bol systémový problém, podľa ktorého neexistovala možnosť kontroly, odkiaľ aká informácia pochádza. 

Špióni sa asi zlúčia

Podľa Radičovej znovu sa potvrdilo, že toľko tajných služieb, koľko má Slovensko, je úplne zbytočných. Vytvára to stav, že sa venujú len vlastnému chodu, súčasným i bývalým zamestnancom. „Máme triplicitu tých istých úkonov v troch tajných službách. Nemyslím, že pre tajné služby má fungovať súťaž, kto zistí na koho viac. Majú mať deľbu práce, má byť kontrola,“ povedala predsedníčka vlády s tým, že Slovensko nemá kontrolu tajných služieb.

Podľa premiérky je na mieste návrh na zlúčenie minimálne vojenských tajných služieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy