Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Galkovi tajní chceli odpočúvať hovorcu Smeru!
Zdielať na

Galkovi tajní chceli odpočúvať hovorcu Smeru!

Škandál okolo exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) sa rozrastá. Jeho tajní sa nezaujímali iba o viacerých novinárov, šéfa televízie, ale podľa najnovších zistení, aj o hovorcu strany Smer. Na Erika Tomáša vojenská kontrarozviedka údajne založila spis a chcela ho vraj odpočúvať!

Očiam a ušiam Galkovým tajných vraj neunikol ani hovorca najväčšej opozičnej strany Smer! Z akého dôvodu sa o Erika Tomáša malo zaujímať Vojenské obranné spravodajstvo (VOS), ktoré priamo spadalo v tom čase pod palec ministra obrany Ľubomíra Galka, však samotný politik SaS zatiaľ nevysvetlil.

Kaliňák stratil reč

Podľa podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka vojenská kontrarozviedka chcela ich hovorcu odpočúvať. Poslanci to zistili na stredajšom prieskume vo VOS. „Ja som prestal na päť minút rozprávať. Neviem, aké nebezpečenstvo môže Erik Tomáš predstavovať pre štát,“ povedal pre portál sme.sk, ktorý na celý prípad upozornil, poslanec Robert Kaliňák.

Galko nič nevie

Galko reagoval, že o celej veci nič nevie. Upozornil, že ide o tajnú informáciu, ktorú by poslanci nemali z prieskumu vyzradiť. „Ak je to pravda, znamená to, že utajované skutočnosti naďalej z VOS unikajú, dokonca priamo cez poslancov Národnej rady,“ konštatoval podľa sme.sk Galko. Viac čítajte TU.

Vojenské obranné spravodajstvo podľa premiérky Ivety Radičovej odpočúvalo aj tam, kde to nebolo potrebné. „Použilo odpočúvania tam, kde stačili informácie o tom, kde dotyčný telefonoval a nie čo. Neboli využité prostriedky, ktoré mali byť využité,“ konštatovala Radičová. Upozornila, že väčšina aktivít VOS nebola zameraná na primárne funkcie, ktoré mala plniť zo zákona, ale väčšina bola zameraná na vlastné úniky a fungovanie.

Informačné úniky

Z kontrarozviedky podľa predsedníčky vlády unikali informácie. „V priebehu fungovania VOS boli zmenené systémové veci tak, že umožnili širokospektrálny únik informácií. Prvý krok sme urobili, že sme znefunkčnili celý systém, aby z neho nemohol pokračovať únik. Dnes z neho nemôže uniknúť ani slovo, pretože na sfunkčnenie systému treba prijať nové smernice. Kým nebudú, nebude sfunkčnený systém,“ vyhlásila.

sita

Zdielať na

Najčítanejšie správy