Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Občan Galko je definitívne mimo, obranu prevzala Radičová
Zdielať na

Občan Galko je definitívne mimo, obranu prevzala Radičová

Premiérka Iveta Radičová už prevzala ministerstvo obrany, kde po odvolaní Ľubomíra Galka momentálne nie je minister. Na tom, že rezort dočasne povedie, sa dohodla s Ivanom Gašparovičom v piatok.

Prezident totiž nechce, aby tam Galko chodil. Ten odmieta, že by riadil ministerstvo aj potom, ako minulú stredu dostal dekrét o odobratí poverenia. S premiérkou sa podľa jeho slov dohodol, že mu bude dlhšie trvať odovzdávanie vecí. "Ja som od stredy nepodpísal ani jediný dokument, všetko (organizačné veci) podpisoval štátny tajomník,“ vyhlásil Galko.

Dostal však informácie od Vojenského obranného spravodajstva, čo podľa premiérky aj prezidenta mohlo spôsobiť problémy v štruktúrach NATO. Bol totiž už civilnou osobou bez akýchkoľvek právomocí.

Galko už nemá kľúče od kancelárie

Iveta Radičová prišla na ministerstvo obrany v pondelok o 11:30. Zdržala sa tam však veľmi krátko. "Ja som sa dnes prišla dohodnúť s jednotlivými zodpovednými šéfmi sekcií, služobného úradu a štátnym tajomníkom v pokračovaní práce v rezorte obrany," povedala Radičová pri odchode z ministerstva. Podľa jej slov Galko už kľúče od kancelárie nemá. 

Popoludní sa má Radičová stretnúť s prezidentom Ivan Gašparovičom. Maly by rokovať o novom ministrovi obrany. "Budete informovaní dnes poobede, kedy sa stretávam s pánom prezidentom," dodala Radičová.

Za únik informácií môže starší dôstojník z VOS

Galko taktiež odmietol, že by sa oboznamoval s utajovanými skutočnosťami. V piatok mal pritom tlačovú besedu o tom, že z úniku tajných dokumentov z VOS je podozrivý starší dôstojník, ktorý odmietol ísť na detektor lži. "Jeden z vedúcich starších dôstojníkov VOS (Vojenského obranného spravodajstva) odmietol ísť na detektor lži, tento pracovník bol prevelený a pripravuje sa trestné oznámenie," povedal Galko. Prezident Gašparovič pripustil, že výber nového ministra sprevádzajú isté problémy. Pozrite si záznam tlačovky Ľubomíra Galka. 

Dve alternatívy nástupcu

O jeho nástupcovi nerozhodol ani po stretnutí s premiérkou, pritom mali byť v hre dve alternatívy, ktorý z poverených ministrov by to mohol byť. Podľa dostupných informácií prezident ponúkol vedenie rezortu obrany ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi, ten to však odmietol. Rozhovory o novom ministrovi majú pokračovať v pondelok.

SITA

Súvisiace články