Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Luxusný klub dôchodcov sa ujal
Zdielať na

Luxusný klub dôchodcov sa ujal

Zdroj: TV JOJ

Pred polrokom v Trenčíne v mestskej časti Sihoť otvorili luxusný klub dôchodcov za 16 miliónov korún.

Pred polrokom v Trenčíne v mestskej časti Sihoť otvorili luxusný klub dôchodcov za 16 miliónov korún. Klienti sú s ním zatiaľ spokojní.

Centrum seniorov, ako mesto oficiálne nazvalo miesto na trávenie voľného času pre skôr narodených, zriadilo v priestoroch bývalej škôlky, v ktorej vyrastali hokejisti ako Marián Gáborík, Ján Pardavý či nedávno zosnulý Michal Mravík. To potvrdila dlhoročná riaditeľka škôlky Marta Petrášová.

V centre majú seniori k dispozícii spoločenské hry, dennú tlač, knihy, počítač a internet, biliard, môžu absolvovať vzdelávacie kurzy, masáže, cvičiť jógu, športovať, chodiť na výlety do hôr či do divadla. Náklady na prevádzku centra by mali tento rok dosiahnuť 2,6 milióna korún.

Okrem centra pôsobí v Trenčíne podľa programového rozpočtu samosprávy ďalších osem klubov dôchodcov, ktoré od mesta dostali tento rok dotáciu celkovo 733-tisíc korún. V takmer 60-tisícovom Trenčíne žije takmer 10-tisíc ľudí starších ako 61 rokov.

Centrum je otvorené od 9:00 do 18:00. "Ráno tu máme menej ľudí, ale poobede tu býva 50 - 60 ľudí. Celkovo máme vyše 200 členov z celého Trenčína, ale aj okolia. Ľudia, ktorí bývajú sami, potrebujú mať spoločnosť. Nezaostávame, žijeme, snažíme sa byť činní. Stretneme sa pri kávičke za symbolickú cenu. Debatujeme, politike sa samozrejme nevyhneme. Je tu viac možností na trávenie voľného času ako v iných kluboch dôchodcov a je tu aj väčšia voľnosť. Dôchodcovia tu nie sú v jednej miestnosti, každý si tu teda nájde svoj kútik a svoju spoločnosť, preto sa sem ľudia vracajú," hovorí správkyňa centra Matilda Viedenská.

Spolu s ostatnými členmi klubu sa chystali na výlet do Bratislavy do divadla na hru Victora Huga Kráľ sa zabáva. Podľa nej v centre už chýba iba pedikúra. Vzhľadom k tomu, že sa oteplieva, dôchodcom ponúkajú aj športové aktivity. V centre vybudovali džogingový okruh, viacúčelové ihrisko a štrkovú plochu na petanque.

"Chodím sem od otvorenia. Bola som na počítači, cvičím, čítam noviny, mali sme aj oslavu MDŽ. Páči sa mi tu, lebo inak som sama doma. Chodila som aj do kresťanského klubu dôchodcov na Dlhých Honoch, avšak tam to bolo iba raz do týždňa. Chodili tam väčšinou tí, čo ponúkajú kadejaké výrobky z lekárni, potom sme sa porozprávali a išli sme domov. Tu je to oveľa lepšie, je tu úctivý personál," myslí si návštevníčka centra Ľudmila Čabová.

Bývalému biliardovému profesionálovi Mariánovi Chorvátovi by vyhovovalo lepšie vybavenie. "Kúpili nám palice na dierový biliard, tie tam stoja nevyužité a my nemám palice na karambolový biliard, ktorý tu je. No nechodím sem pre kvalitu stola, ale preto, že tu bývam, biliard bol celý môj život a je tu dobrá partia. Čosi ich naučím, vidím, že sa zlepšujú, a to ma baví, hoci so mnou nechce nikto hrať," povedal s úsmevom Chorvát.

Raz do týždňa sa môžu dôchodcovia učiť po anglicky. Medzi záujemcami o svetový jazyk je aj bývala šatniarka v Gastrocentre Anna Oriešková. "Po anglicky som počula v šatni. Oni tam povedali How are you, Hello, Bye Bye a ja som si to zapamätala. Som pocítila, že sa mi páči angličtina a že na to mám. Asi mesiac sa učím a je to ohromné a baví ma to, i keď sa potrápim nad zapamätaním si slovíčok. Rada by som sa naučila aj po nemecky."

Zdielať na

Najčítanejšie správy