Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Súd prvýkrát rieši plagiátorstvo
Zdielať na

Súd prvýkrát rieši plagiátorstvo

Až pred súd sa dostala dlhoročná riaditeľka Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne. Tú obvinili jej bývalí zamestnanci z plagiátorstva.<b>VIDEO: Zábery zo súdu, rozhovory so žalobcami</b>

Až pred súd sa dostala dlhoročná riaditeľka Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne. Tú obvinili jej bývalí zamestnanci z plagiátorstva.

V spoluautorstve so svojimi kolegami totiž pred časom napísali článok o mikrobiológii potravín publikovaný v odbornom českom časopise. A riaditeľka ústavu článok údajne doslova prepísala a použila vo svojej dizertačnej práci. Na návrh žalobcov bola jej dizertačná práca stiahnutá z univerzitnej knižnice.

Prípad je zaujímavý i tým, že ide zrejme o prvý prípad plagiátorstva u nás, ktorý sa dostal až pred súd. Článok tvorí asi tretinu jej dizertačnej práce. Na slovenské pomery škandalózny prípad. Riaditeľka tohto ústavu už čelí žalobe z plagiátorstva.

Podľa Ivana Holka, žalobcu a zároveň spoluautora článku, riaditeľka vo svojej práci z pôvodného článku nezmenila ani slovo, zachovala tiež pôvodný slovosled. Biológ I. Holko si podľa vlastných slov myslel, že sa mu sníva. Prstom prechádzal slovo po slove po článku, ktorý písal ako spoluautor, a dizertačnej práci jeho bývalej šéfky.

V článku so svojimi kolegami skúmal vlastností baktérií v bryndzi a ovčom syre. Podľa neho tu došlo k stopercentnému plagiátorstvu. Podľa žalobcov tak došlo jednoznačne k neoprávnenému zásahu do autorských práv žalobcov.

Žalovaná riaditeľka sa nám však k prípadu odmietla vyjadriť. Na súde tvrdila, že myšlienku doniesla na pracovisko ona. Pod jej vedením sa robil výskum, z ktorého záverov Ivan Holko s kolegami čerpal a o pár mesiacov v spoluautorstve napísali článok. Vtedy už nebol u nej zamestnaný. Ona si však neskôr vyžiadala od jedného z kolegov rukopis.

Podľa I. Holka však rukopis síce od nich dostala, ale na iný účel. Okresný súd dnes pojednávanie odročil z dôvodu zabezpečovania dôkazov navrhnutých žalovanou.

Aj keď titul, ktorý riaditeľka získala na základe dizertačnej práce jej zrejme ostane, žalobcovia chcú verejné ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 300 tisíc korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy