Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Polícia obvinila vojaka, ktorý propagoval fašizmus
Zdielať na

Polícia obvinila vojaka, ktorý propagoval fašizmus

Polícia obvinila 24-ročného vojaka z Ružomberka, ktorý na internete propagoval fašizmus. <b>VIDEO: Prečo vojak čelí obvineniu</b>

Polícia obvinila 24-ročného vojaka z Ružomberka, ktorý na internete propagoval fašizmus.

Vlajky, knihy, zošity či kalendár s fašistickou tématikou našli policajti i počas prehliadok v mieste trvalého a prechodného bydliska vojaka v Ružomberku a Leviciach. Obvineného, ktorého stíhajú na slobode, môže súd poslať do väzenia až na osem rokov. Novinárom to dnes povedal žilinský okresný policajný riaditeľ Jaroslav Harant.

"Na jeho tele je tiež vidieť rôzne tetovania so symbolmi fašizmu. Je tam napríklad nemecký vojak (z druhej svetovej vojny) so samopalom," dodal Harant. Obvinený vojak podľa neho na internete šíril myšlienku, podľa ktorej sa priaznivci skinheads ako členovia celosvetového hnutia usilujú o nadvládu bielej rasy.

Vojak, ktorý naposledy slúžil v Nitre, propagoval fašizmus na internete od roku 2006. Údajne sa nevyhýbal ani zhromaždeniam pravicových extrémistov.

V slovenskej armáde podľa internetového portálu Aktuálne.sk, ktorý o zadržaní vojaka informoval v stredu, nejde o prvý prípad prejavov extrémizmu. Pred tromi rokmi údajne obvinili člena elitného vojenského útvaru okamžitej reakcie v Martine z trestného činu podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd a z trestného činu nedovoleného ozbrojovania sa.

Muž totiž organizoval koncert, na ktorom sa zúčastnilo približne 50 neonacistov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy