Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nebezpečné ploštice sú späť!
Zdielať na

Nebezpečné ploštice sú späť!

Ťažko ich možno nájsť, ľahko sa môžu premnožiť, ich štípance poriadne bolia a sú prenášačmi nebezpečných ochorení. Ploštice posteľné sú opäť na obzore. <b>VIDEO: Zachytené ploštice, vyjadrenia zdravotníkov</b>

Po takmer 50 rokoch sú späť. Na dlhý čas sme sa od týchto nebezpečných príživníkov vďaka postrekom po druhej svetovej vojne zbavili. A teraz spôsobujú ploštice posteľné ľuďom znovu nepríjemnosti.

Keď si na tele nájdete štípance, niektoré až do 3 cm veľké, môžu byť od komára, ale aj od ploštice. Akurát, že tie od komára začnú svrbieť ihneď, tie od ploštice až po 3 dňoch. A naviac môžu byť aj roznášačmi nebezpečného ochorenia ako škvrnitý týfus. Ploštice sa živia našou krvou, ktorá im pomáha rozmnožovať sa a to rýchlo. Samička nakladie až 300 vajíčok za rok.

Ploštice len tak ľahko nenájdete. Cez deň sa skrývajú v kútoch, pod tapetami, lištami, v stene a starých nábytkoch. A v noci vychádzajú na lov.

Naviac je skutočne obtiažne zbaviť sa ich. Insekticídy sú málo účinné a postreky treba často opakovať. Toto zvieratko je totiž odolné aj voči výkyvom teploty a ľahko sa môže premnožiť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy