Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rektori vysokých škôl chcú učiteľom určiť maximálny pracovný čas
Zdielať na

Rektori vysokých škôl chcú učiteľom určiť maximálny pracovný čas

Zdroj: Foto: SITA/Dušan Hein

Slovenská rektorská konferencia chce pre vysokoškolských učiteľov obmedziť týždenný pracovný čas na 69,5 hodiny.

Slovenská rektorská konferencia chce pre vysokoškolských učiteľov obmedziť týždenný pracovný čas na 69,5 hodiny.

ČTK to povedal jej prezident Vladimír Báleš. V súčasnosti môžu vysokoškolskí pedagógovia podľa ministerstva práce odučiť aj viac hodín, ak pracujú pre viacerých zamestnávateľov.

Rektori prišli so svojim návrhom v čase, keď sa poslanec vládnej strany Smer-SD Mojmír Mamojka snaží dĺžku týždennej pracovnej doby upraviť v zákone o vysokých školách.

Po vlaňajšej novelizácii totiž podľa neho v zákone neoprávnene ostal týždenný limit 58 hodín, hoci jeho platnosť zanikla už vstupom Slovenska do Európskej únie v roku 2004.

Formulácia o obmedzení pracovného času by preto mala vypadnúť, aby pri výklade zákona nemiatla, tvrdil poslanec, ktorý učil na viacerých vysokých školách. Jeho návrh sa dostal už do druhého čítania a parlament by sa ním mal zaoberať na najbližšej schôdzi.

Rektorská konferencia by však prácu vysokoškolských učiteľov limitovať chcela. "Bude to riešiť problém, ktorý načrtol poslanec Mamojka a zároveň bude v súlade s európskym právom," povedal o predstave rektorov Báleš. Zmenu chcú rektori podľa neho presadiť prostredníctvom poslaneckého pozmeňovacieho návrhu.

Mamojka trvá na úplnom zrušení limitu. "Nikde v Európe počet hodín pre pedagógov nie je takto obmedzený," povedal ČTK. Pre pracovný čas by podľa neho mali platiť len pravidlá Zákonníka práce. Ten podľa výkladu ministerstva práce a Národného inšpektorátu práce síce obmedzuje týždenný pracovný čas na 48 hodín vrátane nadčasov, ale platí to len pre jedného zamestnávateľa.

Ministerstvo školstva privítalo, že prostredníctvom Mamojkovej iniciatívy by zo zákona mohli vypadnúť neplatné ustanovenia. Zároveň ustúpilo zo svojho skoršieho tvrdenia, že 48-hodinový limit sa vzťahuje aj na prácu pre viaceré vysoké školy.

"Od vstupu do EÚ sa na vysokoškolských učiteľov vzťahuje Zákonník práce, ktorého výklad je v kompetencii ministerstva práce," dodala hovorkyňa ministerstva školstva Dana Španková.

Spor o dĺžku týždenného pracovného času na univerzitách vznikol vlani pred schvaľovaním novely vysokoškolského zákona. Ministerstvo školstva chcelo novelou v zákone obnoviť limit 58 hodín.

Zdôvodňovalo to snahou zvýšiť kvalitu vzdelávania, pretože pedagóg, ktorý pôsobí na viacerých pracoviskách, sa údajne nedokáže dostatočne venovať študentom.

Mamojka bol proti a ministerstvo obmedzenie v parlamente nepresadilo. Po hlasovaní o viacerých pozmeňovacích návrhoch poslancov však v zákone napokon týždenný limit 58 hodín ostal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy