Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slovensko musí vedieť identifikovať miesto volania na linku 112
Zdielať na

Slovensko musí vedieť identifikovať miesto volania na linku 112

Zdroj: ellescupoftea/ilustačné

Linka je spoločná pre celú Európsku úniu. Brusel od členov žiada, aby vedeli rozoznať, odkiaľ prichádza hovor.

Slovensko musí zabezpečiť identifikáciu miesta, odkiaľ volá človek na tiesňovú linku 112. Linka je spoločná pre celú Európsku úniu. Brusel od členov žiada, aby vedeli rozoznať, odkiaľ prichádza hovor.

Minister Štefan Harabin v stredu upozorní vládu, že Európska komisia začala voči Slovensku konanie za zlé prevzatie tzv. smernice univerzálnej služby.

Komisia začala za nesprávne alebo nedostatočné prevzatie smerníc EÚ voči Slovensku šesť konaní.

Namietala napríklad zlé prevzatie smerníc o pravidlách pre vnútorný trh s elektrinou a zemným plynom, o skládkach odpadov, o ochrane biotopov a vtáctva, o transparentnosti opatrení, upravujúcich stanovovanie cien humánnych liekov a ich zaraďovanie do systémov zdravotného poistenia, či smernice o nekalých obchodných praktikách voči spotrebiteľom.

SR mešká aj s prevzatím ôsmich smerníc, pri ktorých už nie je možné posunúť termín. Smernicu o energetickej hospodárnosti budov sme mali prevziať do januára 2004, smernice o spoločných pravidlách pre vnútorný trh s elektrinou a zemným plynom do júla 2004, smernicu o podpore kogenerácie, založenej na dopyte po využiteľnom teple do konca februára 2006.

Do januára 2007 mala SR prevziať zmeny dvoch smerníc po vstupe Bulharska a Rumunska. Smernice o rovnakom zaobchádzaní bez ohľadu na rasový alebo etnický pôvod a rovnakom zaobchádzaní v zamestnaní, ktoré sme mali prevziať do mája 2004, obsahuje antidskriminačný zákon. Potrebnú novelu už schválil parlament.

Zdielať na

Najčítanejšie správy