Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nízkoprahové centrá majú dvere otvorené
Zdielať na

Nízkoprahové centrá majú dvere otvorené

Zdroj: eagle102.net

Nízkoprahové centrá pre mladých si postupne získavajú svojich návštevníkov a zaslúžia si pozornosť verejnosti aj štátu.

Nízkoprahové centrá pre mladých si postupne získavajú svojich návštevníkov a zaslúžia si pozornosť verejnosti aj štátu. Na dnešnej tlačovej besede nadácia Intenda vyhodnotila štvorročný program "Znižujeme prahy", ktorý podporuje nízkoprahové zariadenie pre deti a mládež po celom Slovensku.

"Začali sme sa tejto oblasti venovať ako jediný subjekt na Slovensku a celkovo sme už investovali viac ako sedem miliónov korún," upozornila Zuzana Behríková z Intendy. Ako ďalej dodala, "podporili sme 41 projektov a podarilo sa nám založiť 19 centier vo všetkých regiónoch

Nízkoprahové zariadenia sú pre deti, ktoré nemajú kde tráviť svoj voľný čas, pre deti v ťažkej životnej situácii alebo pre tých, čo sa líšia od svojich rovesníkov. Podľa slov Zory Paulíniovej, ktorá program hodnotila, centrá v mnohých prípadoch zmenili ľudské osudy.

Deťom sa venujú odborní sociálni pracovníci ale aj dobrovoľníci. V kluboch sa môžu venovať rozličným aktivitám ako biliardu, keramickej dielni, lezeniu alebo hraniu na gitaru. Môžu si však zlepšiť aj svoj študijný prospech, pracovníci klubu im poskytujú aj doučovania. Aktivity centier sú zamerané aj na prevenciu.

V rámci projektu "Znižujeme prahy" založil Detský fond Slovenskej republiky Mix klub vo Vrakuni v Bratislave. Ako povedala jedna zo zakladateliek Alena Synková, v tejto časti sú veľkým problémom drogy a kriminalita. Centrum chce deti chrániť pred nástrahami tohto prostredia.

"V mnohých prípadoch sú rodičia drogovo závislí alebo sú díleri, matky prostitútky". Klub tu navštevuje asi 25 detí. Mnohé z nich nepoznajú svet mimo prostredia, v ktorom žijú. Klub sa im snaží otvárať dvere, čo je hlavná filozofia nízkoprahových centier.

Zdielať na

Najčítanejšie správy