Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Košický súd sa začal zaoberať prípadom prepustených učiteľov
Zdielať na

Košický súd sa začal zaoberať prípadom prepustených učiteľov

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Fakulta v minulom roku prepustila 35 pedagógov, ktorí sa pre údajnú zaujatosť odmietli zúčastniť na výberových konaniach.

Okresný súd v Košiciach sa dnes začal zaoberať prípadom prepustených učiteľov Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, ktorí sa domáhajú zrušenia výpovedí.

Fakulta v minulom roku prepustila 35 pedagógov, ktorí sa pre údajnú zaujatosť odmietli zúčastniť na výberových konaniach. Súd vypočul právnych zástupcov, pojednávanie následne odročil na 28. marca, informovala ČTK hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

"Naše výpovede sú neoprávnené, pracovné zmluvy považujeme stále za platné," povedal Dušan Cákoci, ktorého žalobu súd riešil ako prvú. Cákoci sa na výberových konaniach fakulty nezúčastnil, keďže so školou mal platnú pracovnú zmluvu do roku 2009. Fakulta ho navyše na účasť na výberovom konaní vraj priamo nevyzvala.

Okrem vyhlásenia neplatnosti zmlúv budú učitelia žiadať aj finančné odškodnenie. Fakulta by podľa Cákociho právneho zástupcu Milana Sedláka v prípade prehry v sporoch mohla prísť o milióny korún.

Vedenie fakulty však považuje svoj postup za legálny. Školu na vypísanie výberových konaní podľa dekanky Stavebnej fakulty Ingrid Šenitkovej oprávnilo zavádzanie novej organizačnej štruktúry.

"Na súd doteraz prišlo 20 žalôb, súd ich do jedného konania nespojil," povedala Gálová. V marci by mal súd podľa Gálovej postupne otvoriť ďalších päť prípadov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy