Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Protimonopolný úrad uložil mestu pokutu 50-tisíc korún
Zdielať na

Protimonopolný úrad uložil mestu pokutu 50-tisíc korún

Zdroj: www.povazsakbystrica.sk

Konaním mesta boli oproti ostatným existujúcim aj potenciálnym podnikateľom v Považskej Bystrici zvýhodnení traja dodávatelia tepla, ktorí dodávajú na území mesta teplo do systému centrálneho zásobovania teplom.

Protimonopolný úrad SR uložil mestu Považská Bystrica 50-tisícovú pokutu za porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Mesto porušilo zákon tým, že zvýhodnilo niektorých podnikateľov a tak došlo k skresleniu súťaže.

Považská Bystrica vydala všeobecne záväzné nariadenie a prijala Koncepciu rozvoja mesta v tepelnej energetike, ktorá preferuje centrálne zásobovanie teplom. To zamedzuje vytváraniu nových malých zdrojov tepla, napríklad bytových a domových kotolní, ktoré by boli alternatívou k odoberaniu tepla z centrálneho systému zásobovania teplom.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Protimonopolného úradu Alexandra Bernáthová, "ani orgány územnej samosprávy pri výkone samosprávy a pri prenesenom výkone štátnej správy nesmú zjavnou podporou zvýhodňovať určitých podnikateľov alebo iným spôsobom obmedzovať hospodársku súťaž".

Podľa Protimonopolného úradu mesto oproti ostatným existujúcim aj potenciálnym podnikateľom v Považskej Bystrici zvýhodnilo troch dodávateľov tepla, ktorí dodávajú na území mesta teplo do systému centrálneho zásobovania teplom. Poskytlo im súťažnú výhodu, keď sa odvolalo na všeobecne záväzné nariadenie a odmietalo všetky žiadosti o vydanie stavebného povolenia na výstavbu nových malých zdrojov tepla.

"Subjektom, ktoré teplo na území mesta ešte len začínajú odoberať, nedávalo mesto inú možnosť ako napojiť sa na existujúci systém centrálneho zásobovania teplom. Mesto teda vytvorilo svojím konaním umelú administratívnu bariéru vstupu na trh," informovala Bernáthová.

Odberatelia tepla v Považskej Bystrici nemajú možnosť slobodne si vybrať svojho dodávateľa a sú nútení odoberať teplo zo systému centrálneho zásobovania teplom bez ohľadu na jeho cenu a kvalitu. Dodávatelia tepla, na druhej strane, nemusia o zákazníka súťažiť, nemusia sa snažiť zlepšovať svoje služby a ich kvalitu. Táto situácia umožňuje spoločnostiam dodávajúcim teplo do systému centrálneho zásobovania teplom dlhodobo sa udržať na trhu bez ohľadu na efektívnosť poskytovaných služieb, pretože súťaž na trhu je obmedzená.

Toto rozhodnutie nie je právoplatné a je možné sa voči nemu odvolať do 15 dní od doručenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy