Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Šéf diplomacie Kubiš rokoval s partnermi z Alžírska a Turkménska
Zdielať na

Šéf diplomacie Kubiš rokoval s partnermi z Alžírska a Turkménska

Ján Kubiš začal sériu pracovných stretnutí v New York počas 62. zasadania Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov.

Rokovaniami s ministrami zahraničných vecí Alžírska a Turkménska začal minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš sériu pracovných stretnutí s partnermi z viac ako 30 krajín sveta, ktorí prišli do New Yorku na všeobecnú rozpravu na 62. zasadaní Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN).

Na stretnutí s alžírskym ministrom zahraničných vecí Mouradom Medelcim minister Kubiš ocenil výsledky svojej nedávnej návštevy Alžírska. Potvrdil záujem slovenskej strany na revízii a dopracovaní zmluvnej základne medzi oboma krajinami tak, aby bol možný ďalší rozvoj hospodárskej spolupráce a tiež spolupráca v oblasti školstva.

Ministri si potom vymenili názory na mierový proces na Blízkom východe a riešenie problému Západnej Sahary. M. Medelci informoval o postojoch Ligy arabských štátov pred novembrovou mierovou konferenciou o Blízkom východe. Partneri poznamenali, že vo vzťahoch medzi palestínskou vládou prezidenta Abbása a izraelskou stranou došlo v poslednom čase k oživeniu dialógu, ktorý je prísľubom do budúcnosti.

Pokiaľ ide o Západnú Saharu J. Kubiš sa vyslovil za pokračovanie rokovaní strán sporu bez predbežných podmienok a za účasti Bezpečnostnej rady OSN. Trvalé riešenie je však možné iba po slobodnom vyjadrení názoru ľudu Západnej Sahary.

S ministrom zahraničných vecí Turkménska Rašidom Ovezgeľdyjevičom Meredevom sa minister Kubiš zhodol na názore, že je stále veľa oblastí, kde je možná vzájomne výhodná spolupráca oboch krajín, treba však oživiť vzájomné kontakty vrátane uzavretia dôležitých zmluvných dokumentov.

Minister R. O. Meredev informoval J. Kubiša o prípravách konferencie o bezpečnosti v Strednej Ázii koncom tohto roka a o umiestení Regionálneho strediska OSN pre preventívnu diplomaciu v Ašchabade. Minister Kubiš potvrdil, že slovenská vláda stavia rozvoj vzťahov s krajinami Strednej Ázie na významné miesto v rámci východného rozmeru svojej zahraničnej politiky.

Toto úsilie plne zapadá do stratégie Európskej únie pre spoluprácu s krajinami Strednej Ázie. Na záver R. O. Meredev pozval slovenského partnera na návštevu Turkménska, ktorá by sa mala uskutočniť ešte do konca tohto roka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy