Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
DOSKY: Inscenáciou sezóny sa stal balet Svadba podľa Figara
Zdielať na

DOSKY: Inscenáciou sezóny sa stal balet Svadba podľa Figara

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

"Ja som fakt šokovaný, nečakal som to, myslel som, že to bude iné rozdelenie. Som veľmi vďačný slovenskej kritike aj ministerstvu kultúry, ktoré nám poskytlo grant. Je to pre mňa veľká česť dostať sa medzi tri najlepšie inscenácie a troch najlepších režisérov," povedal Šoth.

V Nitre sa rozdávali po dvanásty raz divadelné ocenenia sezóny - DOSKY. Inscenáciou sezóny 2006/2007 sa stal balet Svadba podľa Figara (Mozarta) v réžii a choreografii Ondreja Šotha, ktorý uviedol Balet Štátneho divadla Košice. Šoth zároveň získal Dosky za najlepšiu réžiu, cenu si odniesol aj v kategórii najlepšia inscenácia.

"Ja som fakt šokovaný, nečakal som to, myslel som, že to bude iné rozdelenie. Som veľmi vďačný slovenskej kritike aj ministerstvu kultúry, ktoré nám poskytlo grant. Je to pre mňa veľká česť dostať sa medzi tri najlepšie inscenácie a troch najlepších režisérov," povedal Šoth novinárom po prevzatí ceny.

Zdôraznil, že Štátny balet Košice patrí k špičke vo svojom obore a má tri svetové ocenenia. Podľa Šotha ho médiá neprávom prehliadajú. "Je mi len ľúto, že slovenské médiá neinformovali o tom, keď sme v Londýne vystupovali pre kráľovnou Alžbetou a Tonym Blairom s predstavením Malý princ," podotkol.

Najlepší ženský herecký výkon podala podľa 41-člennej odbornej poroty Zuzana Kanócz, ktorá stvárnila Portiu v inscenácii hry Mariny Carrovej Portia Coughlanová. Uviedlo ju Divadlo Andreja Bagara v Nitre.

Inscenáciu porota ocenila aj v kategórii najlepšia scénografia sezóny, za ktorú si cenu odniesol Pavol Andraško. "Dovtedy som nejaké veľké úlohy nemala a komplikovanejšie tiež neboli. Bolo to ťažké a myslím, že bez režiséra Miška Vajdičku a dramaturga Dana Majlinga by sa to nedalo," povedala po prevzatí ceny Zuzana Kanócz.

Najlepším mužským hercom uplynulej divadelnej sezóny sa stal Martin Huba za postavu Henrika v inscenácii hry Christophera Hamptona Popol a vášeň, ktorú mohli diváci vidieť na doskách Činohry Slovenského národného divadla.

Za kostýmy k hre Friedricha Schillera Úklady a láska, ktorú takisto uviedla Činohra SND, získala cenu Marija Havran. V kategórii najlepšia scénická hudba triumfovala trojica Róbert Mankovecký, Miroslav Kráľ a Ondrej Kovaľ za hudbu k hre Štúrovci (koncert zrušený), ktorú uviedlo Slovenské komorné divadlo Martin. Objavom sezóny 2006/2007 sa stala inscenácia hry Marka O´Rowa Howie a Rookie v réžii Klaudyny Rozhinovej, ktorú hrali na doskách Divadla Kontra Spišská Nová Ves.

Najčítanejšie správy