Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Strana Ľudovíta Kaníka odstupuje z volieb, Urbáni odporúča voliť TIP
Zdielať na

Strana Ľudovíta Kaníka odstupuje z volieb, Urbáni odporúča voliť TIP

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Dve strany krátko pred voľbami opdoručili svojim prívržencom, aby volili inú stranu. Kým Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník z parlamentných volieb 2016 odstúpili, Strana moderného Slovenska (SMS) vo voľbách ostáva. Ľudovít Kaník odporúča voliť SaS, líder SMS Milan Urbáni zase Stranu TIP.

"Ich program sa najviac prekrýva s naším, považujeme ho za najlepší, podobne ako mnohí odborníci," povedal novinárom predseda Demokratov Slovenska Ľudovít Kaník. Strana SaS nemá žiadne nejasnosti okolo svojho financovania, nestoja za ňou žiadni oligarchovia. Podporou tejto strany chceme mobilizovať našich voličov, nerozhodnutých voličov a ďalších, že má zmysel ísť do volieb a podporiť stredopravé sily, aby sme zabránili ďalšej vláde Smeru,“ vyhlásil Kaník.

Zrýchlený finiš

Odporučením voliť SaS svojim voličom chce Kaník zrýchliť volebný finiš liberálov, aby získali viac hlasov, a to aj preto, že SaS je pravicová strana, ktorá sa po voľbách odmieta spojiť so Smerom Roberta Fica.

Kaník nemá s predsedom SaS Richardom Sulíkom žiadnu dohodu o prípadných postoch po voľbách, respektíve o akomkoľvek finančnom dorovnaní za volebný výsledok. "Veríme v dobrú a otvorenú odbornú a politickú spoluprácu v ďalšom období,“ povedal Kaník.

Budovanie strany

Po marcových parlamentných voľbách chcú Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník pokračovať v budovaní straníckych štruktúr. Čo najskôr po voľbách plánujú zvolať stranícky snem a zúčastniť sa na komunálnych a ďalších voľbách.

Kaník chce so svojou stranou pokračovať v stmeľovaní pravice a presadzovaní nových spôsobov riešenia starých problémov.

Predseda Demokratov Slovenska pripomenul, že strana vznikla tesne pred voľbami ako subjekt, ktorý reaguje na nezdravý a negatívny vývoj na stredopravej scéne. "Vedeli sme, že sa na poslednú chvíľu pokúšame o nemožné,“ dodal Kaník.

Pretože strana by sa do parlamentu nedostala, chcú zabrániť prepadu hlasov, ktoré môžu ohroziť výsledok stredopravých síl a pomôcť Smeru. Preto Demokrati Slovenska odstupujú z volieb a vzdávajú sa hlasov v prospech SaS.

SMS podporuje TIP

Stranu TIP v sobotných parlamentných voľbách podporí Strana moderného Slovenska (SMS). Predseda SMS Milan Urbáni na tlačovej konferencii v Bratislave vyzval svojich členov a sympatizantov, aby 5. marca svoj hlas odovzdali Strane TIP.

"Pri formovaní politickej stratégie SMS sme prišli na to, že máme so Stranou TIP veľmi veľa spoločných bodov v programe. Dohodli sme sa preto na spolupráci,“ pokračuje Urbáni.

"Aj takýmto spôsobom treba hľadať riešenia,“ reagoval predseda Strany TIP Tomáš Hudec s tým, že jeho strana podporí SMS v komunálnych voľbách. Strany o spolupráci spísali memorandum.

Vo voľbách ostávajú

Urbáni ďalej pred novinármi pripomenul, že jeho strana napriek dnešnému vyhláseniu vo voľbách ostáva. "Je to dohoda o spolupráci. Ostávame stranou, len sa pre spoločný program vzájomne podporujeme. Ak bude Strana TIP v parlamente, bude sa snažiť presadiť aj naše priority,“ spomenul Urbáni s tým, že je to niečo nové, čo tu ešte nebolo.

"Preto sme Strana moderného Slovenska, Slováci musia vidieť aj niečo nové,“ zhrnul. Hudec spomenul, že jeho strana na spoluprácu oslovila aj iné strany. "Slovensko potrebuje spoluprácu a ešte stále je čas, aby sa k nej pridali aj ďalší,“ ukončil predseda Strany TIP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy