Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nové pravidlá pre parlamentné voľby sleduje misia OBSE
Zdielať na

Nové pravidlá pre parlamentné voľby sleduje misia OBSE

BRATISLAVA / Parlamentné voľby sleduje aj medzinárodná pozorovateľská misia. Vyslala ju Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Sleduje aj dodržiavanie nových volebných pravidiel.

Účasť pozorovateľov bola jednou z tém rokovania Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Podľa nového zákona

Ako po rokovaní povedal predseda komisie Eduard Bárány, šesťčlenná misia je už na Slovensku a komunikuje nielen s komisiou pre voľby a ministerstvom vnútra, ale aj s kandidujúcimi politickými subjektmi a tretím sektorom.

„Právna úprava na Slovensku umožňuje komukoľvek byť pozorovateľom vo voľbách, čiže môže byť prítomný vo volebnej miestnosti. Samozrejme, nesmie zasahovať do činnosti volebnej komisie,“ upozornil Bárány.

Predstavitelia OBSE boli na Slovensku už v januári a oboznámili sa s novou volebnou legislatívou platnou na Slovensku. „Vzhľadom na to, že je to nová legislatíva, ktorá sa ešte nikdy neuplatňovala v praxi, toto sú prvé voľby, ktoré pôjdu podľa nového zákona, pozorovatelia sa rozhodli, že chcú pozorovať, ako aplikácia zákona dopadne v praxi,“ doplnila pre médiá zapisovateľka štátnej volebnej komisie a riaditeľka odboru volieb a referenda ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Voľby 2012 bez dohľadu

Slovenskej republike z členstva v OBSE vyplýva povinnosť pozývať pozorovateľov organizácie na každé voľby. Počas posledných riadnych parlamentných volieb v júni 2010 sledovala ich prípravy a priebeh 11-členná misia OBSE.

Predčasné parlamentné voľby, ktoré sa konali 10. marca 2012, nesledovala žiadna zahraničná pozorovateľská misia.

Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016 od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. O obsadení 150 poslaneckých miest môže rozhodnúť približne 4,4 milióna voličov.

Prvovoličov, pre ktorých to budú vôbec prvé voľby, je približne 68-tisíc. Tých, čo môžu po prvý raz využiť svoje voličské právo v parlamentných voľbách, je približne 196-tisíc. Voľby riadi Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň zistí a zverejní výsledky volieb.

Pozrite si analýzu zmien, ktoré čakajú voliča vo volebnej miestnosti:

Najčítanejšie správy