Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kedy budú výsledky volieb? Závisí to od rýchlosti v okrskoch
Zdielať na

Kedy budú výsledky volieb? Závisí to od rýchlosti v okrskoch

BRATISLAVA / Štatistický úrad garantuje bezproblémové sčítanie výsledkov parlamentných volieb. Podľa jeho šéfky Ľudmily Benkovičovej patria medzi tie najnáročnejšie, čo sa týka spracovania. Okrem hlasov pre jednotlivé politické subjekty sa totiž sčítavajú aj prednostné hlasy.

Po predčasných voľbách v roku 2012 bola posledná volebná zápisnica z Bratislavy podpísaná v nedeľu pred pol štvrtou popoludní.

Šéfka štatistikov Ľudmila Benkovičová po záverečnej celoplošnej skúške sčítania hlasov, upozornila, že pracovníci úradu fyzicky hlasy nesčítavajú.

Stovky počítačov a tlačiarní

To je úlohou okrskových volebných komisií, ktorých je vo všetkých 2 926 obciach na Slovensku spolu 5 992.

Tretia celoplošná skúška simulovala sumarizáciu hlasovania tak, ako to bude počas noci zo soboty na nedeľu. Do dnešnej sa zapojilo 1 496 pracovníkov ústredia a krajských pracovísk Štatistického úradu, ako aj externí spolupracovníci.

Pracujú v rovnakých podmienkach ako vo volebnú noc z 5. na 6. marca. Na spracovaní výsledkov volieb do NR SR sa bude z 5. na 6. marca podieľať 1 560 ľudí, ktorí použijú 750 počítačov a 310 tlačiarní.

Veľmi dôležitú úlohu má v každých voľbách aj Štatistický úrad:

Pravidlá pre voľby

Deviate parlamentné voľby od nežnej revolúcie v roku 1989 čakajú Slovensko už túto sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr, maximálne však o dve hodiny.

O priazeň približne 4,428 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov. Do volebného výsledku môžu zasiahnuť aj tí, čo majú po prvý raz v živote právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých kresiel parlamentu.

Prvovoličov, pre ktorých to budú vôbec prvé voľby, je približne 68-tisíc. Tých, čo môžu po prvý raz využiť svoje voličské právo v parlamentných voľbách, je približne 196-tisíc. Voľby riadi Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň zistí a zverejní výsledky volieb.

Pozrite si analýzu noviniek vo volebnej miestnosti:

Zdielať na

Najčítanejšie správy