Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Katolícki biskupi posielajú politikom desatoro pre lepšie Slovensko
Zdielať na

Katolícki biskupi posielajú politikom desatoro pre lepšie Slovensko

BRATISLAVA / Presne o týždeň - v sobotu, tu máme voľby. Podľa Konferencie biskupov je ešte dostatok času na to, aby všetci politici zvážili, čo všetko voličom ponúknu. Aj preto v týchto dňoch všetkým politickým stranám rozposlali list s názvom "Desatoro pre lepšie Slovensko".

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) predložila politikom pred parlamentnými voľbami návrh Desatora pre lepšie Slovensko. Ide o súbor opatrení, ktoré považuje cirkev za dôležité. S predstaviteľmi politických strán, ktoré majú šancu sa dostať po parlamentných voľbách 5. marca, sa stretli zástupcovia KBS v posledných dňoch. Na každom stretnutí KBS zastupoval jej predseda arcibiskup Stanislav Zvolenský.

KBS ako priority v najbližšom období považuje obmedzenie nedeľnej práce, upravenie zloženia Rady vlády pre ľudské práva a ich výborov tak, aby pomerne rešpektovala názorové spektrum občanov SR v otázkach rodiny a manželstva.

Nedeľná práca

Treťou prioritou v desaťbodovom programe je úplné dofinancovanie cirkevného školstva. Ako povedal pre agentúru SITA tajomník KBS Anton Ziolkovsky, určenie nedele ako voľného dňa je prejavom kultúry, ktorá má korene v judaizme a kresťanstve a doteraz je spoločnosťou akceptovaná.

"Ľudia v produktívnom veku často pracujú viac ako osem hodín a majú málo času na seba, rodinu a rozvíjanie vzťahov. Sme presvedčení, že na obmedzení nedeľnej práce je možné dohodnúť sa tak s politickými stranami, ako aj s odbormi a ďalšími sociálnymi partnermi," povedal.

Adopcie aj interupcie

Cirkev by rada videla prijatie ústavného zákona o adopciách, ktorý by obsahoval fakt, že základom rodiny je manželstvo muža a ženy. KBS tiež poukazuje na nespravodlivé financovanie zariadení sociálnych a zdravotníckych služieb bez ohľadu na zriaďovateľa.

Biskupi by tiež privítali väčšiu solidaritu s vojnovými utečencami a migrantmi, najmä s prenasledovanými kresťanmi. Do desatora sa tiež dostalo obmedzenie interrupcií prinajmenšom na žiadosť ženy a zo sociálnych dôvodov. Slovensko by podľa KBS malo viac investovať do centier pre ženy, ktoré neočakávane otehotnejú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy