Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Išli by ste voliť, keby vás to stálo 35 eur? Pre zahraničných Slovákov je to realita
Zdielať na

Išli by ste voliť, keby vás to stálo 35 eur? Pre zahraničných Slovákov je to realita

BRATISLAVA / Voľby zo zahraničia stoja Slovákov nielen čas, ale aj nemalé peniaze. Presvedčila sa o tom aj naša kolegyňa, ktorá s manželom žije v Africkej Keni. Zaregistrovať sa museli ešte v januári, volebné lístky im však doručili iba pred niekoľkými dňami. Aby stihli obálku s hlasovacím lístkom dopraviť včas na Slovensko, musia doručovacej spoločnosti zaplatiť 35 eur.

Na možnosť hlasovať v parlamentných voľbách 2016 zo zahraničia sa dalo aj elektronicky. Nie každému Slovákovi mimo domoviny sa to podarilo. "Nevedel som sa včas rozhodnúť koho budem voliť. Nakoniec som sa preto nestihol zaregistrovať. Preto nebudem tento rok prvýkrát voliť," vysvetľuje Slovák žijúci v Keni Ľubomír Oláh.

"Veľmi  som chcel voliť, ale nepodarilo sa mi registrovať elektronicky. Skúšal som to v posledný deň ale systém nefungoval," dodáva ďalší zahraničný Slovák Killian Mabena.

Rýchlosť pošty

A tí, ktorým sa registrácia podarila, musia rátať s tým, že nie všade pošta funguje rýchlo a sto percentne. Tak napríklad slovenským voličom do africkej Kene boli hlasovacie lístky doručené len minulý týždeň.  

"Keďže som sa nemohla spoliehať na to, aby kenská pošta doručila moju obálku s hlasovacím lístkom načas, radšej som ju odoslala kuriérom. Stálo ma to 35 Eur, ale voliť som veľmi chcela," vysvetľuje Lucia Lacková.

Ministerstvo vnútra posielalo všetky volebné lístky prvou triedou, do Kene by napríklad mali prísť najneskôr do 13 dní. Pri vzdialenejších destináciách do 16 dní. "V prípade medzinárodných zásielok sú lehoty prepravy závislé aj od podmienok poštových podnikov jednak tranzitujúcich krajín a jednak cieľových krajín," uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

Neplatné hlasovanie

Záujem o voľby zo zahraničia prejavilo niečo vyše 20 000 Slovákov. Svoj hlas musia odovzdať ešte pred začiatkom volieb. Posledným dňom doručenia volebných lístkov je 4. marec.

Ak dorazia na Ministerstvo vnútra po tomto dátume, sú neplatné. Slováci tak majú na voľby zo zahraničia už  iba pár dní. "Zatiaľ sa nám vrátilo 789 hlasovacích lístkov," upresnil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Možnosti voľby

Volič môže voliť na území Slovenskej republiky:

- vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný

- v ktoromkoľvek volebnom okrsku na základe hlasovacieho preukazu

Volič môže voliť mimo územia Slovenskej republiky poštou, ak:

- nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a bol na základe žiadosti zapísaný do osobitného zoznamu voličov

- má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiava mimo jej územia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy