Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Búrky narobili škody aj na strednom Slovensku, vylial sa potok
Zdielať na

Búrky narobili škody aj na strednom Slovensku, vylial sa potok

BREZNO / Obyvatelia Brezna sa spamätávajú z prietrže mračien a krupobitia, ktoré napáchalo škody v časti Mazorníkovo. Vylial sa potok a ľudia mali v domoch viac ako meter vody. Ľudom strhlo ploty a vyplavilo úrodu zo záhrad. Pre Brezno stále platí výstraha pred búrkami. Miestni pozerajú na oblohu s obavami.

Stačilo 5 minút a sídlisko Mazorníkovo bolo pod vodou, hasiči pivnice aj domy. Najskôr prišli krúpy, potom silná prietrž mračien. Voda nestíhala odtekať. Potok sa vylial a voda brala so sebou všetko. Strhla ploty, vyplavilo záhrady.

Nánosy blata

V niektorých domoch mali vyše metra vody. Poškodené sú aj autá, ktoré už majitelia nestihli preparkovať. Obyvatelia postihunutých domov nešli ani do práce. Čistili si príbytky aj dvory od nánosov blata. V odpade skončili aj premočené zničené koberce.

Hasiči mali na Mazorníkove 7 výjazdov. Pomáhalo 17 hasičov z Brezna, Pohorelej a Banskej Bystrice, nasadených bolo 8 kusov techniky. Prietrž mračien v nedeľu zažili aj obyvatelia hlavného mesta a jeho okolia. Aj tu voda napáchala obrovské škody.

Blesk do domu

V Detve udrel blesk do strechy domu, vnútri ktorého boli manželia. Na valiaci sa dym ich však upozornili až susedia. "Udrel blesk, vyhodilo nám elektriku, potom sme počuli ako niečo praská," opisuje majiteľka domu. Dom prerobili iba nedávno, všade majú nové bleskozvody.

Hasiči museli zasahovať aj na hospodárskej budove. Rozoberali strechu, horelo tam totiž uskladnené seno. Išlo o každú minútu. Hrozilo, že sa plamene dostanú aj do obytnej časti.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy