Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Máj je časom lásky aj zábavy. Aké tradície v sebe skrýva tento mesiac?
Zdielať na

Máj je časom lásky aj zábavy. Aké tradície v sebe skrýva tento mesiac?

BRATISLAVA / Predvečer 1. mája patrí jednej z najznámejších slovenských tradícií - stavaniu májov. Nie je to ale vôbec také jednoduché. Ako to na Slovensku vyzeralo v tento deň v minulosti?

"Máj bolo obdobie lásky, zbližovania, ale aj tancovačiek. Stavanie májov odštartovalo takú tú ľudovú zábavu, pod holým nebom, ktorá pokračovala celé leto," vraví etnologička Katarína Nádaská. 

Samotné stavanie májov však vôbec nebolo a ani dnes nie je ľahké. Chlapi museli vyťať niekoľko metrov vysoký strom, väčšinou smrek alebo brezu, ktorý sa potom ozdobí rôznymi stužkami, či mašľami.

Keďže máj pri dome vyvoleného dievčaťa mal vyjadriť úctu a vážny záujem, musel aj dobre vyzerať a byť pevne ukotvený v zemi, aby nespadol. "Bola to poriadna robota. Preto si chlapi veľmi pomáhali. Ale aj súperili," pokračuje Nádaská. 

Súperili aj ženy 

Mládenci často museli svoj máj strážiť, aby ho konkurenti nepovalili alebo nepoškodili. Medzi sebou však súperili nielen chlapi. Súperili aj dievčatá o to, ktorá bude mať najvyšší, či najkrajší máj. A keď bolo dievča vychýrená krásavica, mohli jej postaviť pred domom aj niekoľko májov.

Na druhej strane boli dievčatá, o ktoré nebol záujem, či staré dievky, teda dievčatá, ktoré už mali viac ako 20 rokov. "Aby starým dievkam nebolo ľúto, dostali aspoň vetvičky do okna. Protivné staré dievky však nedostali nič, čo bola veľká hanba," vysvetľuje zvyklosti Slovákov etnologička. 

Stavanie májov dnes 

Stavanie májov bolo podľa Kataríny Nádaskej typický vidiecky zvyk, ktorý sa ale postupom času preniesol aj do miest. V súčasnosti sa už v menšej miere stavajú máje pre konkrétne dievčatá. Skôr ich s obľubou umiestňujú na námestie, alebo pred významné budovy v mestách

Večná láska

Na 1. mája je tu ale ešte jeden krásny zvyk. Bozkávanie sa pod rozkvitnutou čerešňou. "Keďže ide o magický strom, tak ich láska by mala vydržať večne," hovorí Nádaska. Bozk pod čerešňou by malo zaručiť, že bude žena milovaná. Tento rok ale súperíme s prírodou. Letné počasie k nám zavítalo trošku skôr a čerešne už dávno odkvitli. "Sezóna prišla oveľa skôr, takže romantici na juhozápade SR a na východoslovenskej nížine rozkvitnutú čerešňu nenájdu. Ale môžu ísť na výlet do severnejších oblastí Slovenska, ako Žilina, Brezno, či Kežmarok, kde rozkvitnuté čerešne ešte nájdu," ponúkol riešenie záhradkári.

Noc čarodejníc

Prvá májová noc z 30. apríla na 1. mája je spájaná i s mocou temných bytostí. Počas tejto noci sa stretali všetky čarodejnice a strigy z okolia na tmavých miestach, aby si dohodli stratégiu, ako zničia čo najviac miest v dedine.

Obyčajne boli centrom ich záujmu polia s čerstvo vysadenými rastlinami. Všetci gazdovia sa preto vždy stretli na jednom mieste a postupne prechádzali dedinou tak, že pri tom robili veľký lomoz, aby strigy vystrašili.

Pozrite si archívnu reportáž o tradíciách na sv. Valentína: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy