Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Začína sa obchodná vojna medzi Európou a USA. Zrejme ale nebude mať víťaza
Zdielať na

Začína sa obchodná vojna medzi Európou a USA. Zrejme ale nebude mať víťaza

Od začiatku obchodnej vojny medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi nás delí iba niekoľko hodín. Už v utorok sa má totiž skončiť výnimka na tovary dovážané do Ameriky, za ktoré by mali európski exportéri zaplatiť vysoké clá. Ak Washington výnimku nepredĺži, Brusel má pripravené opatrenia v hodnote siedmych miliárd eur.

Európski vývozcovia ocele a hliníka majú nôž na krku. Už od zajtra by totiž mali začať platiť americké clá na ich produkciu. Šéf Bieleho domu chce clami vo výške 25 percent na oceľ a 10 percent na hliník chrániť domáce pracovné miesta a to aj napriek hrozbe obchodnej vojny. „Nemáme inú možnosť, len brať to vážne. Zaviedli sme masívne clá a budeme pokračovať, kým nedosiahneme dohodu," povedal Donald Trump. „Trump, podľa mňa, zneužíva obchodné zákony, Spojené štáty by mali zaujať rozvážnejší postoj v tejto otázke," reaguje Mark Lehnardt, expert na obchodné právo. 

Nateraz to vyzerá, že clám sa Európa nevyhne, aj keď oceľ a hliník nie sú ťažiskové komodity. „Obávam sa toho z dôvodu, že to môže byť len prvý kamienok v lavíne, ktorá sa môže spustiť," vyjadril sa Martin Vlachynský, ekonomický analytik INESS. „Situácia je pokojnejšia ako pred dvoma týždňami. Snažíme sa získať permanentnú výnimku pre európskych výrobcov ocele a hliníka, pretože na americkom trhu nerobíme dumping," povedal Jyrki Katainen, viceprezident EK pre rast a investície. 

Situáciu sa v uplynulých dňoch pokúšal vyžehliť francúzsky prezident Macron i nemecká kancelárka Merkelová. Z ich skromnej komunikácie však vyplýva, že zrejme neúspešne. Obchodné prekáračky však nemá na svedomí len Donald Trump. Nedávno sa totiž o clá naťahoval aj Brusel s Čínou. „Je to taká teória hier. Bohužiaľ sa stáva, že ten výsledok na konci je čisto negatívny," hovorí Martin Vlachynský. 

Smutné je, že obchodná vojna nemá víťaza a väčšinou na ňu doplatia bežní spotrebitelia. Tentoraz sa však nemusí skončiť len pri oceli a hliníku. Na americkú mušku sa tak môžu dostať aj európske automobily, ktoré Donaldovi Trumpovi dlhodobo ležia v žalúdku. "Nemyslím si, žeby sa behom krátkej doby mohla strhnúť taká lavína, ktorá by znamenala vysoké clá a veľké brzdy pre obchod," myslí si Vlachynský. 

Pozrite si archívnu reportáž o zavedených clách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy