Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Únia pre zdravšie srdce bujuje už 10 rokov: Hlas pacienta má byť vypočutý
Zdielať na

Únia pre zdravšie srdce bujuje už 10 rokov: Hlas pacienta má byť vypočutý

BRATISLAVA / Únia pre zdravšie srdce existuje už 10 rokov. Vznikla najmä pre nelichotivé štatistiky v oblasti kardiovaskulárnych ochorení. Dnes bojujú za to, aby bol hlas pacienta vypočutý. Tvrdia, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti stále nie je dostatočná. A veľkým problémom sú podľa nich aj dlhé čakacie lehoty na operácie srdca. Národný srdcovo cievny ústav je pripravený lehoty skrátiť. Problémom sú financie.

​​"Prvý príznak bol, že som sa zadýchaval. A postupne som pri nejakom menšom kopci úplne lapal po dychu," povedal pacient Martin. Martin (48) z Bratislavy trpí srdcovou arytmiou posledných osem rokov. Za ten čas podstúpil päť kardio zákrokov, ktoré ale pomohli len dočasne.

Jeho problémy so srdcom sa stále vracali a najhorší stav mu nastal vlani v lete. "Ja som sa budil v noci úplne spotený. Aj tri pyžamá som prepotil. Budil som sa na to zadýchavanie, lapal som po dychu. A niekedy som si líhal s tým, že ja neviem, či sa dožijem rána," povedal.

​Na oveľa dlhší čas mu pomohli až v Národnom sdrcovo-cievnom ústave. Tím profesora Hatalu mu urobil moderný zákrok špičkovou metódou. Zvládli to za hodinu. "Tá metóda, ktorá to dovoľuje, sa volá katétrová ablácia. Bez toho, aby sme otvorili hrudník sa dostaneme viacerými katétrami, sondami do srdca. Vieme identifikovať oblasti, ktoré túto arytmiu vyvolávajú," tvrdí prednosta kliniky kardiológie a angiológie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity a NÚSCH v Bratislave Robert Hatala.

Problémom je nedostatok personálu

Najrozšírenejšou arytmiou u dospelých ľudí je pritom fibrilácia predsiení. U nás ročne pribudne 35-tisíc takýchto pacientov. "My vidíme, že tá prognóza po diagnostikovaní arytmie nie je dobrá. Pretože 15 percent týchto pacientov zomrie do dvoch rokov," doplnil Hatala. Vysoká odbornosť NÚSCH s tým dokáže bojovať. Akútne ich ale tlačí viacero problémov. "Je nedostatok zdravotníkov, sestry. To považujem za obrovskú výzvu nášho zdravotníctva, zabezpečiť plynulý chod," tvrdí generálny riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly. 

Trhliny systému vidia aj v neefektívnej digitalizácii. "Informácie netečú tak rýchlo, ako by mohli. Keď má pacient pred dvoma týždňami vyšetrenú krv a ja tú hodnotu potrebujem vedieť. Rada by som ju videla v počítači a nevidím ju," tvrdí prednostka kliniky kardiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚSCH Eva Goncalvesová.

Operačné sály nie sú využité dostatočne

A to už kričí Únia pre zdravšie srdce. Tá sa stará najmä o pacientov a so srdcovo cievnym ústavom spolupracuje. Ako prejav vďaky mu jeden z vyliečených pacientov daroval lavičku. Trápi ich ale to, že operačky nie sú na plno využité. "Keď sem prídete o 14. hodine, tak väčšina alebo všetky ambulancie sú zavreté. Mnohé operačné sály, okrem urgentných, sú zavreté. Je v nich plno nových absolútne špičkových prístrojov. Nie je vybavené na to, aby sa lekári mohli tým pacientom venovať na dve smeny," tvrdí Peter Kollárik, prezident Únie pre zdravšie srdce.

​Hlavným problémom je podľa profesora Hatalu financovanie. "S ľudským a technologickým potenciálom, ktorý máme, by sme pravdepodobne vedeli urobiť raz toľko operácií ako je aktuálna realita," myslí si Hatala.

Nastáva ale presný opak. "A potom vznikajú čakacie listiny na operácie, na implantácie chlopní. Pohybujú sa od pol roka do roka. Plus mínus," dodala Goncalvesová. Aj ďalší pacient potvrdzuje nakoľko je odbornosť kardiológov a cievnych lekárov dôležitá. "Pred pár rokmi som ani nevedel spávať. Musel som sedieť polosediačky. Nemohol som ležať. Bez lekárov by to určite nešlo," dodal Pavel Starinský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy