Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fico a Sobotka otvorili v Novákoch novú fabriku
Zdielať na

Fico a Sobotka otvorili v Novákoch novú fabriku

NOVÁKY / Česká zbrojovka bude spolu so slovenským partnerom MSM Martin vyrábať na Slovensku ručné zbrane. Spoločný podnik CZ-Slovensko otvorili v Novákoch premiéri Česka a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico.

Spoločnosť CZ-Slovensko v súčasnosti zamestnáva viac ako šesťdesiat ľudí. Výraznejšie zvýšiť zamestnanosť plánuje podnik budúci rok.

"Verím, že zručnosť našich ľudí a značka CZ dohromady vytvoria priestor na to, aby táto iniciatíva bola maximálne úspešná," tvrdí Fico. "Vítam, že Slovensko sa touto spoločnou investíciou vracia na pole zbrojárske, kde zohrávalo v minulosti veľmi dôležitú úlohu a tento komponent, ktorým začíname, by mohol byť prvou lastovičkou, ktorá by sa mohla v budúcnosti pretaviť do významnejších aktivít,“ dodal.

Český premiér Bohuslav Sobotka považuje spoločný zbrojársky závod za veľmi významný krok na ceste k prehĺbeniu vzájomnej spolupráce. "Chcem potvrdiť, že uherskobrodská Česká zbrojovka patrí k národnému striebru českého priemyslu a slovenské Nováky sú lokalitou s dlhou tradíciou zbrojárskej výroby s kvalifikovanou pracovnou silou. Som preto presvedčený, že tento projekt bude úspešný a že naň nadviaže spolupráca aj v ďalších oblastiach,“ povedal Sobotka.

Väčšinový podiel v spoločnom podniku má Česká zbrojovka. MSM Martin v roku 2012 uspel v tendri slovenského ministerstva obrany na dlhodobý prenájom Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky. V jeho areáli bude spoločnosť zbrane vyrábať.

Ekonomické problémy

VOP Nováky sa dostali do ekonomických problémov po tragickej explózii, ktorá v roku 2007 zničila výrobné priestory.

Česká zbrojovka je jednou z najväčších českých zbrojárenských firiem. Firma má materský závod v Uhorskom Brode. Okrem produkcie zbraní v materskej fabrike vyrába v Brne zbrane pre šport a lov. V roku 2012 jej tržby 2,1 miliardy korún. Vyrobených bolo 181 tisíc zbraní. 

Firma skôr v tomto roku začala vyrábať časť dielov v poľskom meste Radom. Minulý rok založila výrobný a montážny závod v Brazílii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy