Skoro jasno
16°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Hrozí nám pozastavenie eurofondov. Novela zákona je v rozpore s legislatívou EÚ
Zdielať na

Hrozí nám pozastavenie eurofondov. Novela zákona je v rozpore s legislatívou EÚ

BRATISLAVA / Novela zákona o neziskových organizáciách poriadne rozvírila hladinu, a to u nás aj na pôde Európskej komisie. SNS im chce zaviesť verejnú značku, že sú organizácie so zahraničnou podporou, ak ročne dostanú viac ako päť tisíc eur zo zahraničia. Opozícia to kritizuje s tým, že je to v rozpore s európskou legislatívou aj s našim ústavným súdom. Novela je v prvom čítaní.

Vláda sa nevie zhodnúť

"Nevylučujem, že v druhom čítaní môže byť nejaká zmena od koalície, ale neustúpime z prijatia toho zákona. Urobíme všetko pre to, aby to bolo nespochybniteľné," vyjadril sa poslanec NR SR Roman Michelko. "Tento zákon, tak ako bol predložený, je v rozpore s právom Európskej únie aj s našou ústavou. Už o tom raz rozhodol súdny dvor Európskej únie, keď bol v platnosti takmer identický zákon v Maďarsku. Museli ho kvôli tomu zrušiť," odporovala mu poslankyňa zo strany Progresívne Slovensko Zuzana Števulová.

Podľa Romana Michelka z SNS je možné, že sa bude meniť suma, pri ktorej by už mali neziskovky verejne hlásiť, že sú podporované zo zahraničia. V návrhu chcú rozšíriť aj obsah výročnej správy neziskoviek. "V poriadku, keď to berú, len nech je to úplne jasné," uviedol Michelko. Toto ale opozícia odmieta. "Bez ohľadu na to, či máte tie peniaze z Česka, z Nemecka, alebo z USA, budete si musieť dať túto značku. To porušuje právo na voľný pohyb kapitálu," povedala Števulová.

Hrozí pozastavenie vyplácania eurofondov

"Ak by takýto zákon prešiel, ja verím, že ho zastaví už ústavný súd SR," dodala Števulová. Pred pár dňami mal Andrej Danko ešte tvrdšiu rétoriku. "Ešte stále sme neustúpili ani z varianty, že ich budeme označovať ako zahraničných agentov," uviedol 24. apríla Danko. Dnes je to už inak. "Nemusia sa registrovať ako agenti. To je už naozaj ťažká demagógia," povedal Michelko.

Schválenie zákona o neziskovkách by pritom mohlo byť ďalším dôvodom na pozastavenie vyplácania našich eurofondov. Tento týždeň na to upozornila aj eurokomisárka Věra Jourová s tým, že v únii máme ešte na dočerpanie veľký balik peňazí. "Komisia to myslí vážne. Slovenskí kolegovia vedia, že komunikáciu je nutné zrýchliť a zintenzívniť," varovala 25. apríla Jourová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy