Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Granát vybuchol v Novákoch aj minulý rok. Nič sa odvtedy nezmenilo
Zdielať na

Granát vybuchol v Novákoch aj minulý rok. Nič sa odvtedy nezmenilo

NOVÁKY / K utorkovému nešťastiu vo vojenskom útvare v Novákoch nemuselo dôjsť. Myslia si to pozostalí po Jánovi Karcolovi z Nitrianskych Sučian. Tomu vybuchol granát v roku 2012. Polícia prípad stále vyšetruje.

Nezáleží im na živote

Informácia o ďalšom výbuchu vo vojenskom útvare v Novákoch poriadne rozčúlila pozostalých po Jánovi Karcelovi, ktorý tu zahynul v roku 2012. "Keď som sa dozvedel, čo sa stalo, nič sa tam nezmenilo v tom závode. Zasa to vybuchlo, nič sa tam nezmenilo," opisuje pozostalý Ján Kalinay.

"Vyzerá to tak, že im nezáleží na ľudskom živote, lebo keby im bolo záležalo, tak by to všetko dali preč, aby sa také niečo nestalo," pokračuje Kalinay.

Podľa pozostalých sa vo vojenskom útvare nepoučili. 43-ročný Ján zomrel rovnako pri kontrole granátov. Vybuchol mu v ruke zomrel na mieste. Vyšetrovanie výbuchu z marca 2012 ešte stále nie je ukončené.

Kolík nenašli ani teraz

"Uvedená vec nebola ešte ukončená, naďalej prebieha policajné vyšetrovanie," informuje hovorkyňa policajného zboru Elena Antalová. "My máme svoje komisie, že chyba 7.3 bol chýbajúci dištančný kolík," vysvetľuje náčelník generálneho štábu OS Peter Vojtek.

Hneď po tragédii začali debničky s granátmi röntgenovať. Takto zisťovali, či majú všetko, čo majú mať. Napriek tomu došlo k výbuchu. Miesto nešťastia niekoľko hodín prečesávali policajní pyrotechnici. Hľadali práve dištančný kolík, ktorý chýbal v roku 2012 na granáte, ktorý zabil 42-ročného Jána. Podľa našich informácií ho nenašli.

"To nie je možné, aby granát sám vybuchol. Prečo nebúchajú teraz, v skladoch, prečo len keď ich chytia do ruky," pýta sa Kalinay. 36-ročný pyrotechnik sa podrobil päť-hodinovej operácii. Lekárom sa ho podarilo zachrániť.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

Lidové noviny/ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy