Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Na vojenskom cvičení v Lešti zahynul vojak, vypadol z vrtuľníka
Zdielať na

Na vojenskom cvičení v Lešti zahynul vojak, vypadol z vrtuľníka

LEŠŤ / Tragédia na vojenskom cvičení! Pri cvičení zlaňovali z vrtuľníka na budovu traja vojaci. Dvom sa cvičenie úspešne podarilo, tretí spadol z asi 20-metrovej výšky, mimo budovy. Ako prvú priniesol túto informáciu denník Nový Čas.

Zomrel pri výcviku zlaňovania

Podľa denníka Nový Čas sa nešťastie odohralo vo vojenskom výcvikovom tábore na Lešti. Jeden z vojakov zraneniam podľahol.

Vo vojenskom výcvikovom stredisku Lešť vo štvrtok pri výcviku zlaňovania zahynul vojenský policajt po tom, ako sa lano malo rozhojdať. "Utrpel zranenia nezlučiteľné so životom," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Štvrtkovú tragickú udalosť potvrdil po 15:00 aj rezort obrany. Úprimnú sústrasť vyjadruje aj minister obrany Martin Glváč.

Zlaňovali sa traja vojaci...

Pri cvičení zlaňovali z vrtuľníka na budovu traja vojaci. Dvom sa cvičenie úspešne podarilo, tretí spadol z asi 20-metrovej výšky, mimo budovy. Mal byť niekde vo štvrtine lana, keď sa rozhojdalo a malo sa odtrhnúť. Vojenský policajt (40) pochádzal z Banskej Bystrice. Tragédiu vyšetruje Vojenská polícia SR. 

Po páde vojenského policajta skolabovala jedna miestna pracovníčka. Priestor udalosti už zabezpečili, ďalšie podrobnosti udalosti ukáže až vyšetrovanie. "V súčasnosti prípad vyšetruje vojenská polícia a letecký úrad. Bližšie informácie vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu nebudeme poskytovať," napísala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Chronológia nehôd a nešťastí v slovenskej armáde

Dátum Letecká tragédia
3. júna 2000Vojenský pilot lietadla L-39 Albatros zahynul pri exhibícii pri príležitosti Medzinárodného dňa detí, keď sa zrútil so svojím strojom neďaleko letiska Sliač na strednom Slovensku.
6. novembra 2002Dve lietadlá MiG-29 sa zrazili a následne zrútili pri obci Spišské Tomášovce na východnom Slovensku. Príčinou havárie, ktorá si vyžiadala život jedného z pilotov, bolo ľudské zlyhanie pri organizácii výcviku a riadenia letovej prevádzky.
24. decembra 2002V obci Novy Travnik v republike Bosna a Hercegovina havaroval vrtuľník Mi-17 patriaci misii SFOR. Pri nešťastí utrpeli zranenia traja príslušníci slovenskej armády, z toho dvaja ťažké.
9. októbra 2003Neďaleko obce Pušovce pri Prešove sa zrútil vojenský vrtuľník Mi-17. Na palube zahynuli všetci štyria členovia posádky.
8. júna 2004Traja slovenskí vojaci spolu s dvoma Poliakmi a jedným Lotyšom zahynuli v Iraku, keď vybuchla munícia prevážaná poľským vojenským automobilom. V ten istý deň zomrel na Cypre slovenský vojak z mierovej mise UNFICYP na následky zranenia po tom, čo ho pri vystupovaní z helikoptéry zachytila zadná vrtuľa.
10. mája 2005 Traja členovia posádky zomreli pri havárii vojenského vrtuľníku Mi-24D z leteckej základne v Prešove, ktorý sa zrútil neďaleko letiska pri obci Ražňany na východe Slovenska.
19. januára 2006Slovenské vojenské lietadlo An-24, v ktorom sa vracali slovenskí vojaci z polročnej misie KFOR v Kosove, večer havarovalo pri maďarských hraniciach so Slovenskom. Nehoda si vyžiadala životy 42 ľudí, prežil len nadporučík Martin Farkaš.

Zdroj: TASR

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy